Baker McKenzie duikt in AI met global innovation committee

In navolging van onder meer Clifford Chance, Allen & Overy en DLA Piper, duikt nu ook Baker McKenzie dieper in de mogelijkheden die artificial intelligence-technologie biedt. Het kantoor heeft hiertoe een global innovation committee opgericht, zo maakte Baker McKenzie afgelopen week bekend.

Deze innovatiecommissie is gestationeerd in het Ierse Belfast en telt leden vanuit Baker McKenzie-kantoren wereldwijd. Zij zullen zich buigen over de vraag hoe een van de grootste kantoren ter wereld in de toekomst het beste juridische diensten kan aanbieden met behulp van zelflerende AI-software. Een van de bestaande mogelijkheden die het kantoor snel wil aangrijpen is het gebruik van zelflerende due diligence software, zo meldt de website Legal Futures, ten einde 20% tot 40% sneller en efficiënter te kunnen werken.

Dat neemt niet weg dat menselijke analyses en oordelen door advocaten voorlopig nog noodzakelijk blijven, zegt global director Jason Marty, zelf ook lid van de commissie. Hij geeft daarnaast aan dat het kantoor op korte termijn zal investeren in samenwerkingen met tech bedrijven, dit als onderdeel van de innovatiestrategie. ’s Werelds grootste kantoor Dentons doet al iets soortgelijks: het kantoor investeerde in meerdere legal tech start-ups – waaronder ‘robot-advocaat’ Ross –  via zijn programma NextLaw Labs.

“De kantoren die zich proactief opstellen en meebewegen met veranderende technologieën, zullen op de lange termijn het succesvolst zijn,” zo is de overtuiging van Marty. Daar hoort volgens hem ook de omarming van ‘design thinking’ bij: het overnemen van methodes bij het ontwerp van producten bij ‘de herontwikkeling van juridische diensten en businessmodellen naar de nieuwste klantbehoeften’.

Hiervoor is volgens Marty ook een inniger samenwerking met cliënten noodzakelijk. “Uiteindelijk zijn hun wensen niet radicaal anders dan jaren geleden, maar ze verwachten wel dat hun advocatenkantoor de beste tools gebruikt ten gunste van de best mogelijk dienstverlening. Die verwachting vereist dat we voortdurend naar nieuwe, vooruitstrevende manieren zoeken.”

    | Mail de redactie | Print