Bunge koopt Loders Croklaan: AKD en De Brauw adviseren bij omvangrijke palmoliedeal

IOI Loders Croklaan, een deels Nederlandse producent van palmoliën en vetten, wordt voor 70% - en omgerekend circa 800 miljoen euro – overgenomen door Bunge, een Amerikaans bedrijf dat handelt in agrarische grondstoffen. Een team van AKD adviseerde de huidige Maleisische eigenaar, IOI Corp., bij de Nederlandse aspecten van de deal. Ook De Brauw is betrokken bij de transactie. 

Bunge vond zijn oorsprong in 1818 in Nederland. Het bedrijf is nu gevestigd in de VS, en is een van de spelers uit het zogenoemde ABCD-kwartet, bestaande uit Archer-Daniels-Midland, Bunge, Cargill en Louis Dreyfus, dat de wereldwijde agrarische grondstoffenhandel domineert. In 2016 behaalde het concern een omzet van bijna 43 miljard dollar. Er werken wereldwijd zo’n 30.000 mensen.

Loders Croklaan beschikt onder meer over een raffinaderij en opslagtanks op de Rotterdamse Maasvlakte en was afgelopen jaar goed voor een omzet van 1,3 miljard euro. Het bedrijf levert oliën en vetten aan de voedingsmiddelenindustrie in meer dan honderd landen wereldwijd en telt circa 1.400 medewerkers.

AKD heeft IOI Corp. geadviseerd op alle onderdelen van de transactie, waaronder M&A, belasting en wereldwijde anti-trust zaken. Het dealteam van AKD werd geleid door Zabdaj Pollen en Lennart Crain. Het team bestond verder uit Inan Akdeniz, Rik Bleize, Joost Houdijk, Ivo Vreman, Remco Bosveld, Natalja van Hofwegen, Julian Versmissen, Robbert Jaspers, Nick Hessing, Paul Klinckhamers, Pascal van Schaik, Martijn Evers en Winfried van den Muisenbergh.

Bunge deed een beroep op advocatenkantoor Shearman & Sterling en in Nederland op De Brauw Blackstone Westbroek. Namens De Brauw adviseerden Lennard Keijzer (lead) Heather Giannandrea, Rim Roomberg en Claudia Priem.

De verwachting is dat de deal tussen IOI Loders Croklaan en Bunge binnen twaalf maanden wordt afgerond, afhankelijk van diverse goedkeuringen, onder meer door de aandeelhouders in IOI. Na afronding van de transactie wordt Loders, in combinatie met Bunge, onderdeel van een wereldwijde agri-food onderneming met een alomvattend productaanbod gebaseerd op zowel tropische als zadenoliën. Loders zal verdergaan met haar focus als leidende leverancier van eetbare oliën, ondersteund door een duurzame supply chain in tropische oliën, in het bijzonder palmolie.

    | Mail de redactie | Print