Column

21 jun 2017

Er wordt heel wat afgekletst over ethiek en integriteit de laatste tijd. Corporate scandals en de Panama Papers hebben het onderwerp op de kaart gezet. Leuk allemaal, maar volgens mij zijn zulke debatten en de herziening van gedragsregels voor een groot deel windowdressing, tijdrekken en beïnvloeden van de publieke opinie. Boodschap: ‘We zijn ermee bezig hoor, laat ons alsjeblieft met rust.’

14 jun 2017

Externe innovatie zal juridische specialisatie afremmen en omkeren. In een vorige column beschreef ik al waarom dat een feest voor de advocatuur zou moeten zijn. Dat was echter pas het halve verhaal. Deze toekomstige ontwikkeling heeft namelijk een zelfversterkend effect: de trendbreuk weg van specialisatie schept ook een gunstig klimaat voor interne innovatie.

07 jun 2017

Het staat ineens hoog op de agenda: de ethiek van de advocaat. De VU en de UvA organiseren samen met advocatenkantoor De Brauw in juni een tweedaags congres over Legal ethics and corporate lawyers, vertrekkend hoogleraar Advocatuur Britta Böhler hamerde tijdens haar vertrek op het belang dat advocaten – en rechtenstudenten – oefenen met ethische dilemma’s en komend hoogleraar Diana de Wolff vroeg zich in het Advocatenblad af of het wel maatschappelijk verantwoord is om je als advocaat bezig te houden met het bedenken van belastingconstructies. Waarom is advocatenethiek ineens zo hot?

31 mei 2017

“Die Mr. X is geschift en de Haagse RvD lijkt wel een kleuterschool: ‘Robbie moet onder begeleiding gaan leren dat hij geen krijtjes naar de juf mag gooien.’ Wat een soft gedoe, zeg.” Die reactie kreeg ik van een oud-advocaat toen ik had geschreven over mr. X, die geen respect kon opbrengen voor Orde, OM en collega’s.

24 mei 2017

Macht corrumpeert, ik schreef er al eerder over in dit medium. Gecorrumpeerde machthebbers voelen zich bovendien onaantastbaar. En dus zeggen ze gekke dingen, want wie maakt ze wat? Die gekke dingen komen echter ook nog wel eens in een Amsterdams opinieblad terecht. En dan gaan de poppen aan het dansen.

17 mei 2017

Op een borrel raakte ik aan de praat met de man van een vriendin. Hij is jurist bij een grote corporate. Hij feliciteerde me met mijn zwangerschap en vroeg: “Hoe ga jij dat straks organiseren met drie kinderen en je werk?” Grappig dat hij niet vroeg hoe ‘jullie’ dat gingen regelen, maar ‘jij’. Zonder het antwoord af te wachten, vervolgde de man: “Gelukkig werk jij voor jezelf, ik heb zo’n hekel aan vrouwen die het systeem misbruiken.” Huh?

10 mei 2017

Het leek wel een betoog van tien jaar geleden: voormalig advocaat Kevin o'Keefe die op Lexpo aan de toehoorders duidelijk probeerde te maken welke enorme kansen social media bieden. 'Make a name for yourself. There is no better time then now.' Eigenlijk wel weer eens verfrissend om zoiets te horen. Social media? Leuk! En potentieel lucratief!

03 mei 2017

'Er zijn maar weinig advocaten die alleen intellectueel uitgedaagd en verder met rust gelaten willen worden.' Daarom geeft oud-deken en advocaat-partner Bas Martens teams van advocaten zonder eigendomsambitie weinig kans op commercieel succes. Hoewel ik hardop twijfel of zo’n organisatie – zoals hij dat zegt – 'de dood in de pot' is, lijkt me die stelling het doordenken wel waard.

26 apr 2017

Linklaters geeft zijn Duitse medewerkers de mogelijkheid van een 40-urige werkweek voor een lager salaris: het YourLink-carrièrepad. Officiële reden is de vraag om flexibiliteit, betere work-life balance en meer diversiteit. De kantoren moeten ook concurreren op de arbeidsmarkt met de bedrijfsjuridische afdelingen – hun klanten. Baker McKenzie en andere kantoren gingen Linklaters al voor. Nederland wil er nog niet aan.

24 apr 2017

Heb je wel eens geprobeerd een salade te scoren op de Zuidas op zondagmiddag? Dat lukt dus niet. Net zoals je ook geen broodje kan kopen bij eetwinkel de Zwaan of een schaaltje gegrilde groenten bij Corso Como. Als je vastzit op kantoor moet je ontstressen met een slappe saucijs, die je naar binnen propt bij het geluid van de straatmuzikant in een winderige tunnel voor het loket van de stationskiosk.

Pagina's

Subscribe to Column