Column

17 okt 2018

In de analoge wereld was onze trias politica al een kwetsbare verworvenheid. Nu de samenleving vervluchtigt in de cloud, dreigt het staatsbestel zelfs tot duas te verschralen. Wat betekent dat voor de rechtspraak als ambacht en instituut?

10 okt 2018

Momenteel lees ik David Graeber’s Bullshit Jobs. De professor van de London School of Economics beschrijft daarin de ervaringen van een groeiend leger werknemers met banen die volgens henzelf geen enkel nut hebben. Erg gelukkig worden ze er niet van. Graeber noemt de ervaren zinloosheid ‘spiritual violence’.

03 okt 2018

Regelmatig heb ik gefantaseerd hoe het zou zijn om rechter te zijn. Wat eervol!, dacht ik dan. Maar ook: dan is alles anders, ook privé. Door rood rijden, dat kan dan dus niet meer. Mensen zullen anders naar je kijken. Je zult bedachtzamer moeten gaan leven.

26 sep 2018

Mag ik u weer eens meenemen naar de kwestie van het provisieverbod, dat zo fier in de lucht wordt gehouden door de Nederlandse Orde van Advocaten? Ik schreef daar wel eens eerder over. Het blijft echter een belangrijk onderwerp. Daarbij steekt het dat de orde blijft weigeren inhoudelijke argumenten aan te voeren voor het door haar als religieus axioma gehanteerde provisieverbod.

18 sep 2018

De scholen zijn weer begonnen, een nieuw leerjaar ligt open. Ook voor ons, de werkende mensen. Zo ben ik deze maand aan een nieuwe studie begonnen, over werkgeluk. Daar schrijf ik op deze plaats al jaren over, maar ik was benieuwd naar de wetenschappelijke onderbouwing en de praktische tools.

11 sep 2018

Enkele weken geleden publiceerde Advocatie een artikel over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De strekking: veel advocatenkantoren uit de top 50 van Advocatie overtreden met hun websites de AVG. De bevindingen waren gebaseerd op een onderzoek van een commerciële aanbieder van AVG-diensten.

29 aug 2018

We kunnen trots zijn op vaderlandse drugskoks: 19 miljard euro aan dope maken ze per jaar, topspul bovendien. Maar nee: ‘keiharde aanpak, gaan we oprollen die criminele economie,’ schoot Gristen-minister Ferdinand Gabberhaus in de war on drugs-kramp. Gekte, was dat niet hetzelfde doen maar steeds een andere uitkomst verwachten? 

22 aug 2018

Wat zou je het de nabestaanden van Anne Faber toch gunnen dat de strafzaak tegen Michael P. na de uitspraak in eerste instantie afgelopen was. Dan kregen ze de rust die nodig is om hun onvoorstelbare verdriet te gaan verwerken. Maar P.’s advocaat is namens hem in appel gegaan. Er kwamen felle reacties: waar haalde hij het lef vandaan?

08 aug 2018

‘Gammelahgammelah!’ Een collega van een jaar of dertig deed een opgefokte Arabier na. ‘Ah, dat kan je wel hebben toch?’ Hij gaf me een knipoog. Met die knipoog zei hij: jij gaat niet moeilijk doen over mijn grap, want jij bent niet Allochtoon-Allochtoon. Jij praat met dezelfde Gooische R, jij drinkt onze wijn, aan jou zie je niet eens dat je allochtoon bent. Jij bent een van ons. En ik beantwoordde die knipoog met… stilte. Daar schaam ik me nog steeds een beetje voor.

01 aug 2018

I’m currently out of the office and I have very limited access to my emails. Mooi, nog een collega lekker met vakantie. De pre-holiday-stress van je kamergenoot ebt weg. Langzaam sterft het kantoor meer en meer uit en begint het te lijken op een zombie apocalyps. Precies wat je nodig hebt als thuisblijver. Eindelijk ruimte en totale rust.

Pagina's

Subscribe to Column