Column

19 dec 2018

Dit was het jaar van Identiteit en tribes, van mijn grote gelijk, en die ‘achterlijke’ ander. Egocentrische babyboomers versus sneue Snowflakes. Populistische racisten tegen de Zelfingenomen Grachtengordel. Vrome veganisten tegen de Klimaatontkenners.

12 dec 2018

Vorige week kwam een Australisch advocatenkantoor in het nieuws: het kantoor photoshopte bij een stel feestvierende advocaat-stagiairs de glazen champagne uit hun handen. Het groepje was net toegelaten tot de balie, en ze hadden allemaal de ‘drinking age’ bereikt. Maar slecht voor de beeldvorming, oordeelde het kantoor.

05 dec 2018

Thuis kun je kerst – de tijd van knusheid, licht, cadeaus en extra gewicht – natuurlijk organiseren op jouw manier. Raamdecoraties, op iedere kamer een kerstboom, glühwein bij het ontbijt. Met een mistletoe je huisgenoten achterna zitten. Je kunt zelfs als elf rondlopen in het weekend. Als je dat zou willen. Op kantoor ligt dat gevoeliger.

28 nov 2018

De rechtspraak doet allerlei dingen om zittingen en uitspraken begrijpelijker te maken. Van het project ‘Wieb’ (Wat ik eigenlijk bedoel) tot de Klare Taalbokaal. Sinds vorige week doet de politiek daar ook aan mee. Zo zei D66-Kamerlid Maarten Groothuizen in het NOS Radio 1 Journaal: "In plaats van te zeggen dat iemand zich schuldig heeft gemaakt aan het 'met het oogmerk van wederrechtelijke toe-eigening wegnemen van een levensmiddel', kun je ook zeggen dat iemand een blikje cola heeft gestolen”.

21 nov 2018

‘Niet janken!’ Kun je dat nog zeggen tegen jongere generaties in een tijdperk waarin iedereen het druk heeft, gestrest is of al tegen een burn-out aan hangt? Kan dus niet meer. Je moet mega-empathisch zijn, elke emotie registreren, nog dieper luisteren, de essentie zien zodat de jeugd altijd zichzelf kan zijn en volledig frictieloos door het leven kan.

14 nov 2018

Ook wel eens last van perverse prikkels? Ik moet zelf als ik het begrip hoor altijd eventjes aan foute seks denken, maar daarna ben ik er dan weer helemaal bij: perverse prikkels, die moeten we niet hebben. Weg ermee! Maar hoe?

06 nov 2018

Ik ben een kind van de jaren zestig, maar mijn vormende jaren waren de jaren zeventig. Muziek, mannen met lange haren en grote baarden, heel anders dan de hipsters van nu, het begin van een enorme welvaart en vooral veel vrijheid. Nederland was een eiland van welvarende onbezorgdheid. Hoewel, onbezorgd? Ook toen al stikten we van de welvaartsproblemen.

05 nov 2018

Toen in mei We Are Here, de actiegroep van uitgeprocedeerde asielzoekers, een kantoorpand op de Zuidas kraakte, reageerde de Zuidas gelaten. Een enkeling sprak erover, maar het gros van de gesprekken ging nog steeds over de beurskoers, waar we gingen lunchen of wie we tegen waren gekomen op Happn.

31 okt 2018

Hoe zorg je in deze tijd, met talloze dossiers en allerlei vacatures, dat je de juiste mensen aan je bindt? En dat ze blijven? Als werkgelukdeskundige zit ik natuurlijk vol inspiratie om wel honderd columns te vullen. Maar laten we beginnen bij het begin: de ‘onboarding procedure’.

24 okt 2018

Advocatie publiceert met enige regelmaat de naam van verdachte advocaten. Denk bijvoorbeeld aan Jacob Cornegoor in het Rotterdamse Havenschandaal, en van meer recente datum Koen Blom en Annette Mak. Advocaten – en de advocaten van die advocaten – maken zich daar soms boos over, ook vanwege de daarop volgende hoge vermelding in de zoekresultaten van Google. De bezwaren van de advocaten zijn enerzijds begrijpelijk, maar anderzijds niet meer van deze tijd.

Pagina's

Subscribe to Column