Column

17 mei 2017

Op een borrel raakte ik aan de praat met de man van een vriendin. Hij is jurist bij een grote corporate. Hij feliciteerde me met mijn zwangerschap en vroeg: “Hoe ga jij dat straks organiseren met drie kinderen en je werk?” Grappig dat hij niet vroeg hoe ‘jullie’ dat gingen regelen, maar ‘jij’. Zonder het antwoord af te wachten, vervolgde de man: “Gelukkig werk jij voor jezelf, ik heb zo’n hekel aan vrouwen die het systeem misbruiken.” Huh?

10 mei 2017

Het leek wel een betoog van tien jaar geleden: voormalig advocaat Kevin o'Keefe die op Lexpo aan de toehoorders duidelijk probeerde te maken welke enorme kansen social media bieden. 'Make a name for yourself. There is no better time then now.' Eigenlijk wel weer eens verfrissend om zoiets te horen. Social media? Leuk! En potentieel lucratief!

03 mei 2017

'Er zijn maar weinig advocaten die alleen intellectueel uitgedaagd en verder met rust gelaten willen worden.' Daarom geeft oud-deken en advocaat-partner Bas Martens teams van advocaten zonder eigendomsambitie weinig kans op commercieel succes. Hoewel ik hardop twijfel of zo’n organisatie – zoals hij dat zegt – 'de dood in de pot' is, lijkt me die stelling het doordenken wel waard.

26 apr 2017

Linklaters geeft zijn Duitse medewerkers de mogelijkheid van een 40-urige werkweek voor een lager salaris: het YourLink-carrièrepad. Officiële reden is de vraag om flexibiliteit, betere work-life balance en meer diversiteit. De kantoren moeten ook concurreren op de arbeidsmarkt met de bedrijfsjuridische afdelingen – hun klanten. Baker McKenzie en andere kantoren gingen Linklaters al voor. Nederland wil er nog niet aan.

24 apr 2017

Heb je wel eens geprobeerd een salade te scoren op de Zuidas op zondagmiddag? Dat lukt dus niet. Net zoals je ook geen broodje kan kopen bij eetwinkel de Zwaan of een schaaltje gegrilde groenten bij Corso Como. Als je vastzit op kantoor moet je ontstressen met een slappe saucijs, die je naar binnen propt bij het geluid van de straatmuzikant in een winderige tunnel voor het loket van de stationskiosk.

19 apr 2017

Over Theo Hiddema zou deze column moeten gaan, maar het wilde niet vlotten. Ondanks zijn rotverhaal over ‘Rif-gerelateerd geweld’: mensen uit het Rifgebergte, waar veel Marokkaanse Nederlanders vandaan komen, waren volgens hem agressiever. “Dat zie je toch? De huizen van bewaring zitten toch vol? Dan ben je toch stekeblind als je dat niet in verband brengt met toch een zekere culturele bagage die mensen met zich meebrengen?”

12 apr 2017

Als je een regime een vingerkootje geeft, dan rukt het de hele arm van je romp. En vervolgens al je andere ledematen. Waarna ze het terug willen plakken op zo’n manier, dat ze alleen werken zoals het regime dat wenst. Met het regime dat heerst over de orde van advocaten is dat niet anders.

04 apr 2017

Omdat ik portretten maak voor een pensioenverzekeraar, denk ik ineens na over mijn eigen pensioen. En dat is eigenlijk best een goed idee. Ook voor advocaten, waarvan wordt verwacht dat ze zó veel verdienen dat het later dik in orde komt met dat pensioen. Maar is dat wel waar?

29 mrt 2017

Begin deze eeuw barstte bij de Nederlandse Orde van Advocaten de discussie los over no cure no pay. Er werd wat afgediscussieerd over het onderwerp, met aan de uiterste zijden van het spectrum grofweg als standpunt: de bevordering van de toegang tot het recht versus de vrees voor snelle gladde zakkenvullers. De emoties liepen hoog op toen minister Donner in 2004 zelfs een verordening over no cure no pay van de Nederlandse Orde van Advocaten vernietigde.

22 mrt 2017

Een online jurist is een halve masochist. Achter elke bloglink schuilt een soort premortale necrologie. Startups bouwen robots die ons gaan disrupten waar we bij staan. Vast zo ergens rond 2020, want dat bekt wel lekker – onheilspellend futuristisch. Akelig dichtbij ook, trouwens. Moeten wij ons na die abrupte en ultieme ontwrichting maar laten uitstallen in de Wunderkammer der voorbije beroepen?

Pagina's

Subscribe to Column