Toen in mei We Are Here, de actiegroep van uitgeprocedeerde asielzoekers, een kantoorpand op de Zuidas kraakte, reageerde de Zuidas gelaten. Een enkeling sprak erover, maar het gros van de gesprekken ging nog steeds over de beurskoers, waar we gingen lunchen of wie we tegen waren gekomen op Happn.

Het is weer eens wat anders: in plaats van een SUV een sedan op de markt brengen. Peugeot deed het dit voorjaar, met de presentatie van de nieuwe 508 Berline. Waarbij de Fransen zich dan wel haastten te vermelden dat het hier een heuse vijfdeurscoupé betreft, zodat er toch een flinterdun cross over-sausje over zit. Want de schoorsteen moet natuurlijk wel blijven roken.

Vermaard strafpleiter Gerard Spong zit 40 jaar in het vak. Dit viert hij door met een theatervoorstelling door het land te trekken en bezoekers een kijkje in de keuken van zijn praktijk te bieden. Had hij dat niet beter in een collegezaal kunnen doen? Welnee, zijn show is een ware strafrechtexperience!

In de rubriek Mijn eerste pleidooi vertellen advocaten over de allereerste keer dat ze in de rechtbank het woord mochten voeren. In deze editie het pleitdebuut van jeugdrechtadvocaat Marije Jeltes, die recent haar praktijk neerlegde vanwege de bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand. Aan de eerste keer dat zij haar toga droeg, heeft ze letterlijk warme herinneringen.

Obama was in town. Samen met een aantal andere goeroe’s gaf hij adviezen aan managers, ondernemers, CEO’s, partners en wannabe’s. Ik was er niet bij. Ik ben wel bij andere seminars geweest. Met andere deskundigen. En andere luisteraars. Op de Zuidas wordt namelijk grof geld betaald om van iedereen betere leiders te maken, al was het maar je collega die naast je zit: zelfsturende teams.

Petra Chao zoekt graag uitersten op. Ze reisde van Finland via Rusland, Mongolië en China naar Vietnam en tijdens haar kloostertrip door Japan ontdekte ze dat Japanners het begrip ‘ontspanning’ anders invullen dan wij. “Reizen verruimt je blik. Het maakt je ook creatiever in je argumentatie.”

Niet iedereen is gecharmeerd van een ster op de motorkap, vier ringen in de grille of een blauw-witte propeller op de achterklep. Niet zozeer vanwege de prijs of de uitrusting, want met comfort en moderne techniek is niks mis, maar ‘het sfeertje’ rondom auto’s uit het topsegment zorgt bij sommigen voor een ontheemd gevoel. Om over de negatieve reacties van cliënten nog maar te zwijgen. Voor die mensen zou de Skoda Superb zomaar de ideale oplossing kunnen zijn.

Sommige advocaten zijn niet alleen meester in de rechten, maar ook meester in de keuken. Alper Tekinerdogan is arbeidsrechtspecialist en partner bij het internationale advocatenkantoor Bon Legal in Amsterdam. Hij deed mee aan Heel Holland Bakt en bakt soms tot diep in de nacht. “Als advocaten zouden weten hoe veel rust het brengt, zouden meer advocaten aan het bakken slaan.”

In de rubriek Mijn eerste pleidooi vertellen advocaten over de allereerste keer dat ze in de rechtbank het woord mochten voeren. Voor de één was dat vorige maand en voor de ander al decennia geleden, maar de meeste advocaten kunnen zich hun eerste pleidooi nog levendig herinneren. In deze editie verhaalt partner Daan Beenders over de zure rechter en loslippige cliënt die zijn debuut illustreerden.

In vijf weken reed advocaat Aram Vos met vrienden van Haarlem naar Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. Hij kwam terug met een Asser-serie aan verhalen. “Als enige Westerlingen liepen we met tienduizenden oorlogsveteranen in een optocht over het Rode Plein.”