40 uur werkstraf en boete voor Enschedese nepadvocate

Een Enschedese nepadvocate is veroordeeld tot 40 uur werkstraf en een geldboete van 400 euro wegens valsheid in geschrifte en poging tot oplichting. Volgens de politierechter deed Anoeska D. zich in 2016 met een website, visitekaartjes en foto’s met toga ten onrechte voor als advocaat, al sloot hij niet uit dat ze handelde onder dwang.

Dat meldt dagblad Tubantia. Anoeska D. heeft geen rechtenstudie gedaan, ze heeft geen stage gelopen en ze is geen advocate. Een website met foto’s en visitekaartjes deed anders voorkomen: daar presenteerde ze zich als advocaat. De Orde van Advocaten deed aangifte bij de politie.

De Orde van Advocaten in Overijssel kan geen antwoord geven op de vraag hoeveel rechtzoekenden door D. zijn misleid. Wel geeft de woordvoerder aan dat de Orde is getipt door een advocaat uit Den Haag.

Tijdens de zitting stelt D. dat ze heeft gehandeld onder dwang van een ex-vriend. Die zou haar hebben gestalkt, mishandeld en bedreigd. Ook zou hij seksfoto’s en -video’s openbaar maken als D. niet zou doen wat hij zei. Een aangifte uit 2013 moet dat onderbouwen. Latere aangiftes zou de politie niet in ontvangst hebben willen nemen.

De Officier van Justitie vindt dat er een ‘toneelstukje wordt opgevoerd’, en eist 90 uur werkstraf en 500 euro boete. De politierechter stelt echter dat het alternatieve scenario van het handelen onder dwang niet helemaal kan worden uitgesloten, en komt daardoor op 40 uur werkstraf en 400 euro boete.

 

    | Mail de redactie | Print