Aanzienlijk tekort op derdengeldenrekening: notaris Voorwinde blijft geschorst

De onmiddellijke schorsing die de Amsterdamse notaris Bart Voorwinde op 8 december vorig jaar kreeg opgelegd, blijft van kracht. Dit heeft de Kamer voor het Notariaat Amsterdam op donderdag 4 januari bepaald, meldt de Rechtbank Amsterdam in haar nieuwsbrief. Tekorten op de derdengeldenrekening van zijn kantoor vormen de aanleiding.

Notaris Voorwinde werd vrijdag 8 december per onmiddellijk geschorst als gevolg van een ordemaatregel van de Kamer voor het Notariaat, wegens ‘ernstige verdenkingen’ die naar voren kwamen in een onderzoek van het Bureau Financieel Toezicht. De bevestiging van de schorsing voor onbepaalde tijd houdt in dat Voorwinde niet meer op zijn kantoor mag komen en dat hij zijn rekeningen en het computersysteem niet meer mag gebruiken.

Uit de korte toelichting van de Rechtbank Amsterdam op de bevestiging van de schorsing wordt duidelijker waar de verdenkingen betrekking op hebben: toezichthouder BFT heeft ernstige aanwijzingen dat de notaris ‘anderen zou gaan benadelen. Bij de notaris is een aanzienlijk tekort op de derdengeldenrekening geconstateerd’. Met behulp van de schorsing moet verdere schade aan de belangen van cliënten worden voorkomen, aldus het BFT. Volgens de uitspraak van de Kamer voor het Notariaat deed de Rabobank reeds eind juli aangifte wegens een vervalste bankrekening. Het BFT constateerde hierop dat Voorwinde enkele jaren lang valse weergaven van de stand van zijn derdengeldenrekening moet hebben gegeven. Ook zou hij zo hebben verhuld dat zijn kantoor meermaals een negatieve bewaringspositie had.

Voorwinde was in de eerste helft van 2017 nog zes maanden geschorst geweest wegens een langdurige negatieve bewaringspositie van ruim een half miljoen euro bij zijn vorige kantoor Bakker Voorwinde Mens, dat hij tot en met 2013 runde met zijn ex-vrouw. Dit is normaliter goed voor ontzetting uit het ambt, maar Voorwinde kwam weg met een maximale schorsing omdat de Kamer voor het Notariaat niet was gebleken dat hij het geld voor eigen gewin had ingezet. Ook eind 2016 was hij een maand geschorst, na een klacht van een cliënt.

Klik hier voor de schorsingsuitspraak van 8 december

 

    | Mail de redactie | Print