Acht jaar cel voor betrokkenheid bij poging tot moord op advocate

De rechtbank Den Haag heeft de 22-jarige Yassine D. uit Amsterdam eind vorige week veroordeeld tot acht jaar en drie maanden gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij een poging tot moord op een Zoetermeerse advocate in 2017. De 21-jarige Marwan I. uit Amsterdam kreeg acht jaar cel opgelegd. Een derde verdachte werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

De advocate had op 26 september 2017 een afspraak met een potentiële cliënt op haar kantoor in Zoetermeer. Na een kort gesprek werd zij door een man gestoken met een stanleymes. Ze raakte ernstig gewond aan haar gezicht. Het motief voor de steekpartij is nooit duidelijk geworden.

Het nu veroordeelde duo was bij het gesprek met de advocate aanwezig, maar zouden de advocate niet hebben gestoken. De persoon die de steekwonden heeft toegebracht – 'de man met het hoedje' – is nooit opgespoord.

De advocate deed familiezaken en echtscheidingen. Volgens de rechtbank handelde de groep in opdracht en kregen zij geld om de vrouw aan te vallen. Het is onbekend wie de opdrachtgever is. De advocate heeft haar praktijk heeft moeten staken, en het kantoor ging failliet.

Volgens de rechtbank was er sprake van een weerzinwekkend plan. ‘Ze hebben bewust en nauw samengewerkt bij de uitvoering van het weerzinwekkende plan en zich samen met de steker schuldig gemaakt aan deze poging tot moord. Het feit wijst op een ontbreken van enig respect voor de lichamelijke en ook geestelijke integriteit van andere mensen,’ aldus de rechtbank.

Het slachtoffer is door de aanval letterlijk voor het leven getekend, vervolgt de rechtbank. ‘Zij heeft meerdere littekens overgehouden, waarvan de meest prominente op haar wang van oor tot mond. Zij zal dus elke keer dat zij in een spiegel kijkt, worden herinnerd aan de verschrikkelijke aanval die haar het leven had kunnen kosten. Uit haar schriftelijke slachtofferverklaring volgt ook dat zij bang was om het leven te laten.’ Voor de advocate ‘is onbegrijpelijk dat zij is aangevallen door een cliënt, aan wie zij juist juridische hulp wilde bieden’.

Twee weken geleden eiste het OM twaalf jaar gevangenisstraf tegen D., mede gelet op zijn aandeel in de dood van scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen. Die werd in 2012 doodgeschopt tijdens een voetbalwedstrijd in Almere. Yassine D. kreeg daarvoor als minderjarige een jaar detentie.

Klik hier voor de uitspraak

    | Mail de redactie | Print