Advocaat probeert PO-punten te incasseren zonder cursus te volgen: berisping

Vlak voor het begin van een cursusdag de presentielijst tekenen, er van tussen gaan en pas aan het slot weer komen opdagen om de benodigde opleidingspunten te incasseren? Het is een advocaat uit Diemen die dit kunstje probeerde te flikken recentelijk op een dekenbezwaar en een berisping van de Raad van Discipline komen te staan.

Op een novemberdag in 2017 denkt de advocaat makkelijk enkele opleidingspunten te scoren bij de cursus ‘Vergoeding personenschade in het strafproces’ in het Amsterdamse Apollohotel. Hij komt tegen 12.45 uur binnen, zet zijn handtekening op de presentielijst en verdwijnt weer. Pas tegen 16.00 uur komt hij terug om zich weer bij de tafel met de lijst te melden, waar twee stafmedewerksters van de Amsterdamse orde hem op heterdaad betrappen: ze hadden gezien dat de advocaat de hele cursus niet had bijgewoond.

Tegen een stafmedewerkster had hij gezegd dat hij vanwege gezondheidsredenen plotseling weg moest: hij is diabetespatiënt en had voor de cursus nog niets gegeten, waardoor zijn bloedsuikerspiegel plotseling flink omlaag ging. Dus ging hij maar wat eten in het hotel, en bleef hij al die tijd in de lobby zitten. Op zitting bij de Raad van Discipline Amsterdam komt hij echter met een ander verhaal: hij was teruggegaan naar zijn kantoor in Diemen en kwam pas na afloop van de cursus weer terug.

De advocaat vindt zelf dat hij wel genoeg gestraft is: hij wordt namelijk niet meer toegelaten tot de cursussen georganiseerd door de Amsterdamse Orde van Advocaten, waardoor hij in duurdere opleidingen moet investeren. De Raad van Discipline spreekt echter in een uitspraak van eind april - op 9 mei gepubliceerd - van een ‘ernstige schending van de kernwaarde integriteit’ en vindt een berisping op zijn plaats, naast een kostenveroordeling à 1.000 euro. 

Vanwege de tegenstrijdige verklaringen van de advocaat kan de raad niet beoordelen of hij tegen de stafmedewerkster heeft gelogen: in zoverre is het dekenbezwaar ongegrond.

Klik hier voor de uitspraak 

 

    | Mail de redactie | Print