Advocaten gaan staken tegen herziening rechtsbijstand

Meerdere plaatselijke Ordes van Advocaten roepen advocaten op om komende week voor een half uur te staken. Dit meldt het Advocatenblad. De acties worden gehouden in aanloop naar het debat over de gefinancierde rechtsbijstand dat de Tweede Kamer op woensdag 23 januari houdt.

De Amsterdamse orde roept advocaten op om zich komende woensdag 16 januari om 09.00 uur te verzamelen bij de rechtbank aan de Parnassusweg, waar deken Henrichs kort zal spreken. Ook bij de rechtbanken in Den Bosch, Breda en Middelburg zijn op hetzelfde moment stakingsacties van een half uur gepland. De Rotterdamse orde voert een dag eerder actie, om 08.45 uur bij het gerechtsgebouw aan het Wilhelminaplein. Zittingen zullen door deze acties later beginnen. De NOvA steunt de acties.

Het protest is gericht tegen de aanstaande herziening van het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand door minister Dekker. Zo wil de minister een onafhankelijke poortwachter benoemen die vooraf moet bepalen of gerechtelijke procedure met bijstand van een toegevoegde advocaat nodig is. De overheid is echter vaak zelf partij in dergelijke procedures. Verder wenst de advocatuur hogere vergoedingen in zaken op basis van een toevoeging.

Volgens de Rotterdamse orde is de korte staking ook gericht tegen experimenten die de rechtspraak houdt met nieuwe vormen van rechtspraak. ‘Het voorstel voor de experimentenwet bevat namelijk de eerste aanzet tot het laten verdwijnen van artikel 79 Rv. Eenvoudigweg betekent dit dat de rol van de advocaat in het civiele rechtsbedrijf, onder het mom van een experiment wordt wegbezuinigd. Dat raakt de hele advocatuur!’

Het is niet de eerste keer dat advocaten het werk neerleggen uit onvrede over kabinetsplannen. Ook in 2013 werd er gestaakt door advocaten, uit protest tegen verdere bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand.

    | Mail de redactie | Print