'Advocatenkantoren weinig responsief op e-mail potentiële cliënt'

Hoe responsief zijn advocatenkantoren en individuele advocaten als er een e-mail met een simpele vraag binnenkomt? Dat valt nog vies tegen, aldus onderzoek van online platform De Advocatenwijzer, dat zo’n e-mail naar zo’n 600 algemene adressen van advocatenkantoren – met arbeidsrecht als dienst - en 50 individuele advocaten stuurde.

Nog geen 10% van de advocaten(kantoren) gaf daadwerkelijk antwoord op de vragen. ‘Hoe zit het met de opzegtermijnen en opslagvergoedingen?’ en ‘biedt u de mogelijkheid tot een gratis intakegesprek?’ luidden de concrete vragen in een ‘mystery e-mail’ over het noodzakelijke ontslag van enkele medewerkers. Individuele advocaten gaven snel en duidelijk antwoord, maar de kantoren scoorden slecht. Bijna 80% van de kantoren reageerde sowieso niet binnen het uur. Een op de vijf kantoren liet geheel niets van zich horen; minder dan 10% gaf daadwerkelijk antwoord op de juridische vraag.

“De e-mails verraadden weinig inlevingsvermogen en geen proactieve houding”, aldus De Advocatenwijzer. Slechts een derde van de advocaten of kantoren die de moeite namen een antwoord te sturen, sloten hun e-mail af met een proactief voorstel tot een tijdstip of een belafspraak.

Overigens ook opvallend: advocaten zijn nog wel eens ‘lieve digibeten’: de onderzoekers kregen nogal wat verkeerde forwards (‘wie oh wie?’) terug, evenals interne correspondentie inclusief kusjes (‘Liefje, ik stuur je dit bericht door, xxx’).

De Advocatenwijzer is een blogcommunity voor advocaten en een online platform waarop consumenten eenvoudig per rechtsgebied een (aangesloten) advocaat in hun omgeving kunnen vinden. Het ‘mystery onderzoek’ werd uitgevoerd ter ere van de vernieuwde website, die woensdag officieel werd gelanceerd. Hoe hoger de responssnelheid van een advocaat, hoe groter de kans dat een cliënt gewonnen wordt, aldus de website.

De onderzoeksresultaten zijn hier te bekijken (PDF).

    | Mail de redactie | Print