Advocatie

31 okt 2008

Wie het voor het uitkiezen heeft en louter kijkt naar de verdiensten, begint zijn advocatenloopbaan als stagiaire bij De Brauw Blackstone Westbroek, en stapt daarna als advocaat medewerker over naar Stibbe. Dat blijkt uit het jaarlijkse salarisonderzoek van KSU Uitgeverij. Anders dan voorgaande jaren vroegen we dit jaar naar het bruto jaarsalaris van een eerstejaars stagiaire en eerstejaars advocaat-medewerker, en het wel of niet uitkeren door het kantoor van een (variabele) bonus. Een waarschuwing vooraf: niet alle ondervraagde kantoren deden mee aan het onderzoek.

Lees meer...
28 okt 2008

De kredietcrisis en de instortende huizenmarkt hakken er goed in aan de andere kant van het kanaal. Vooral broodjes zijn het slachtoffer. Engelse advocatenkantoren doen al het mogelijke om kosten te besparen. Naast het ontslaan van personeel wordt er op creatieve manieren geprobeerd zuinig te zijn. Roll on Friday tekende enkele opmerkelijke besparingsmethodes op. "Gebruik bloed van medewerkers als inkt."

Lees meer...
22 okt 2008

Frauduleuze beleggingsbedrijven maken bij hun zoektocht naar prooi gebruik van zogenoemde "Sucker-Lists" ofwel: sukkellijsten. Goedgelovige gedupeerden worden daardoor vaak de dupe van meerdere beleggingsfraudes tegelijk. Advocaat Dion Bartels heeft ze op de korrel. Dat geldt ook de advocaten die voor de beleggingsbedrijven werken. "Die zitten ook bij grote, keurige kantoren."

Lees meer...
22 okt 2008

Het vertrek uit de Haagse vestiging van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek is een feit. Nog lang geen feit is de verhuizing naar de uiteindelijke bestemming: het nieuwe kantoor aan de Zuidas in Amsterdam. Intrek in het pand stond voor eind dit jaar gepland. Nu geeft het kantoor desgevraagd aan dat dat pas in de tweede helft van 2009 het geval zal zijn. Het kantoor geeft geen reden voor de vertraging.

Lees meer...

21 okt 2008

42% van de respondenten op onze stelling van vorige week - over alcohol- en drugsgebruik door advocaten - is het ermee eens dat er in de Nederlandse advocatuur veel gedronken en gesnoven wordt. 27% is het er niet mee eens, en 31% weet het niet. 461 lezers reageerden op de stelling. Veel grote kantoren hebben geen beleid op alcohol- en drugsbeleid, en herkennen zich ook niet in het beeld.

Lees meer...
15 okt 2008

Afgelopen week verscheen het rapport "Verwevenheid van de bovenwereld met de onderwereld", geschreven door een groep Tweede Kamerleden. Het rapport is grotendeels een herhaling van zetten: cijfers en concrete voorbeelden staan er niet in. Wel komt er een binnenkort een hoorzitting over het verschoningsrecht. "Is afschaffing nodig?"

Lees meer...
15 okt 2008

Het bestuur van de rechtbank Dordrecht vindt dat kantonrechter E. Rentema bij aanvang van de zitting in een civiele rechtszaak duidelijk had moeten maken dat hij in het verleden een zakelijke en persoonlijke band onderhield met één van de procespartijen. Nu hij dat heeft nagelaten, is de schijn van partijdigheid ontstaan. De rechtbank "betreurt" dat. Het rechtbankbestuur toont zich daarmee aanmerkelijk kritischer dan procureur-generaal J. Fokkens, die vorige week donderdag liet weten dat er wat hem betreft helemaal niets aan de hand is.

Lees meer...

15 okt 2008

Welke Nederlandse en Belgische advocatenkantoren treden namens beleggers op tegen Fortis, of diens bestuurders? Welke beleggersverenigingen? En welke kosten zijn er voor de beleggers aan verbonden? Advocatie.nl geeft een overzicht. "Wat wij willen voorkomen, is dat de voormalige bestuurders van Fortis - Votron en Lippens - straks lekker met de benen in de Vecht gaan zitten badderen."

Lees meer...
15 okt 2008

"Ik joeg er £100.000 aan coke doorheen in een jaar. Niemand had wat door," aldus een voormalig City-partner. Geen uitzondering volgens een onderzoek van Legal Business Magazine, dat aantoont dat er flink gesnoven en gezopen wordt op advocatenkantoren in de Londense City. Er zijn zelfs aanwijzingen voor "cocaïne clubs" in de kelders van advocatenkantoren, en overlijden door levercirrose ligt bij Engelse advocaten twee keer boven het landelijk gemiddelde.

Lees meer...