Advocatie

21 dec 2009

Het jaar 2009 stond natuurlijk in het teken van de kredietcrisis. We schreven er Advocatie.nl vol mee, vooral in het begin van het jaar, maar vrijwel geen enkel artikel over de crisis is doorgedrongen tot de Top 10 van best gelezen artikelen - met als uitzondering onze primeur over de tien ontslagen advocaten bij Clifford Chance. Misschien is dit wel tekenend voor de Nederlandse advocatuur, die vooralsnog redelijk ongeschonden door de crisis lijkt te fietsen.

Lees meer...

21 dec 2009

Het einde van het jaar nadert, dus: lijstjestijd. Wat is het best gelezen artikel van Advocatie.nl van het (bijna) afgelopen jaar? De koploper is: Geen geraaskal meer bij hoger beroep Enait. De moslimadvocaat 'scoorde' sowieso bijzonder goed, met ook een notering op plaats 4. Op de tweede plaats satirische artikel Schokkend: de onroerendgoed-nachtmerrie van De Brauw en op de derde plaats onze primeur Clifford Chance ontslaat tien advocaten. Klik verder voor de hele Top 10!

Lees meer...
16 dec 2009

Staatssecretaris van Justitie Albayrak (PvdA) neemt maatregelen om advocaten verplicht op te laten staan voor de rechter als de Orde van Advocaten zelf geen stappen onderneemt, zo schreef ze maandag aan de Tweede Kamer. De Orde van Advocaten bezint zich op mogelijke nieuwe regels. Maar veel juridisch experts zijn het niet eens met de politieke zet van de staatssecretaris. "Je kunt niet voor eens en voor altijd vastleggen hoe rechters en advocaten met elkaar om moeten gaan." Aan het slot van dit artikel mag ú het zeggen. Onze stelling: Wetgeving is noodzakelijk om advocaten te dwingen op te staan in rechtszaal.

Lees meer...
15 dec 2009

Politici en commentatoren buitelen over elkaar heen nu het Hof van Discipline heeft geconcludeerd dat moslimadvocaat Mohammed Enait mag blijven zitten wanneer de rechter verschijnt. De gewoonlijk zo aanwezige Enait zelf mijdt - afgezien van zijn tumultueuze optreden bij Pauw & Witteman - de mediaspotlights. Hij sprak wel met Advocatie, kalm en tevreden met zijn overwinning. "Ik denk dat we de met dit vonnis de multiculturele samenleving honderd jaar vooruit hebben geholpen, en moeizaam over de drempel van de 21ste eeuw hebben getild."

Lees meer...
15 dec 2009

Wil jij doordringen tot de top van de (inter)nationale advocatenkantoren? En daar bij voorkeur ook nog eens niet al te lang over doen? BestGraduates Law 2010 is absoluut de kortste weg naar de top voor hét juridisch toptalent dat in de periode van 1 januari 2010 tot 1 april 2011 aan een Nederlandse universiteit afstudeert.Lees meer...
08 dec 2009

Vorig jaar stonden er drie advocaten in de top-200 van 'meest invloedrijke Nederlanders', dit jaar is dat aantal gegroeid naar vier. Nieuw in de lijst zijn Mary de Gaay Fortman van Houthoff Buruma en - na een jaar afwezigheid - Jaap Winter van De Brauw Blackstone Westbroek. Spoorloos verdwenen: Steven Schuit van Allen & Overy, vorig jaar nog goed voor positie 116. Zijn commentaar: "Geestig boekje. Het lidmaatschap van de Raad van Commissarissen van Het Concertgebouw blijkt van vitale betekenis te zijn voor de ranking, terwijl bestuurders en toezichthouders van gigantische onderwijs- of zorginstellingen nagenoeg niet in de lijst voorkomen."

Lees meer...
08 dec 2009

Een dakloze vrouw die uit protest op de stoep bivakkeerde van het Haarlemse advocatenkantoor Smithuijsen, kreeg vorige week na een kort geding een straatverbod opgelegd van een half jaar. De dakloze vrouw beschuldigt het kantoor en haar zus van het achterhouden van stukken betreffende een erfenis. Advocaat Marianne Biezenaar licht het verhaal toe tegenover Advocatie.nl. "Ze ging hier steeds uitgebreider wonen en slapen, en trok ook andere daklozen aan. Dat vonden mensen eng."

Lees meer...

02 dec 2009

Binnen tien jaar ziet de juridische wereld er radicaal anders uit, benadrukte auteur en juridisch trendwatcher Richard Susskind dinsdag tijdens het eerste Nationale HBO-rechtencongres. "Toen mijn generatie afstudeerde, zou het juridische werk de komende twintig jaar nauwelijks veranderen. De huidige generatie studenten heeft dat comfortabele uitgangspunt niet. 'The best way to predict the future is to invent it.' Ik heb geen glazen bol, ik toon alleen een buffet aan mogelijkheden." Advocatie sprak met Susskind na afloop van zijn inleiding.

Lees meer...
01 dec 2009

Onlangs hebben we aandacht besteed aan de gevolgen van de kredietcrisis voor de Amerikaanse advocatuur in New York, nu laten we een expat-advocaat aan het woord uit een heel andere hoek: het Amerikaanse asiel- en immigratierecht. David Asser is werkzaam in Phoenix Arizona voor cliënten uit de hele wereld. "We zullen onze angst moeten overwinnen en accepteren dat economische, maar ook culturele groei alleen mogelijk is wanneer mensen, ideeën en investeringen weer welkom zijn." Deel vijf in een serie over de gevolgen van de kredietcrisis voor de advocatuur.

Lees meer...