Advocatie

24 mrt 2010

"Een markt van 4 miljard," schatte hoogleraar Van Otterlo vorig jaar de waarde in van de onderkant van de markt voor juridische dienstverlening. We schreven over dit braakliggende stuk juridisch terrein - of goudmijn? - die pioniers met verschillende business modellen begonnen te ontginnen. Hoe staan de zaken er nu voor? "We zitten als advocaten zo enorm vast aan de traditionele vormen."

Lees meer...
24 mrt 2010

We vroegen professor Hans den Tonkelaar - vice-president van de Rechtbank Arnhem en bijzonder hoogleraar Rechtspraak aan de Radboud Universiteit Nijmegen - het onlangs uitgelekte feitenrelaas van de Raad voor de rechtspraak in de zaak rechter Westenberg tegen het licht te houden. Hij oordeelt genuanceerd over zijn voormalige collega, maar is tegelijk gedecideerd: Westenberg had zijns inziens niet moeten dagvaarden, en er zijn veel communicatiestoornissen geweest. "Er is in de Chipsol-zaak zoveel stampei gemaakt, je moet je dan juist als rechter een beetje rustig houden."

Lees meer...
24 mrt 2010

Vorige week is een eenpits-curator door tussenkomst van de voorzieningenrechter terug op de benoemingenlijst van curatoren gezet, nadat ze er eerder door de rechters-commissarissen (rc) af was gehaald wegens gebrek aan vertrouwen. Volgens de voorzieningenrechter moet er "een substantiële grond" zijn voor een dergelijke stap, en ontbrak die in deze zaak. Rocco Mulder van Insolad noemt de gang naar de rechter een "hele stap. En: "opmerkelijk dat de rechter daar in meegaat".

Lees meer...

17 mrt 2010

Hollend komt Dion Bartels brasserie Quartier Sud aan het Olympiaplein in Amsterdam Zuid binnen gerend. De camera's van de diverse media staan al klaar om Dion weer eens in schijnwerpers te zetten. Hij is een dik halfuur te laat voor de presentatie van zijn boek over de Palm-Invest fraudezaak, en de ongeduldige pers wordt zoet gehouden met copieuze ladingen zalm, crabcakes en bubbelwijn. "Waarschijnlijk ligt het geld - net als die miljoenen van de Heineken-ontvoering - ergens begraven. In de zandbak van Dubai."

Lees meer...

10 mrt 2010

Junior-advocate Elin Hilwig is als 'ambassadeur' voor de middelgrote advocatenkantoren lid van een groep die nadenkt over de vraag hoe diversiteit bij kleine en middelgrote kantoren hoger op de agenda kan komen. Hilwig raakte geïnspireerd door de vrouwen in de commissie die het al gemaakt hebben, en wilde zelf iets doen om te zorgen dat jonge advocaten niet voortijdig de advocatuur verlaten. Ondersteund door de diversiteitscommissie van de Orde van Advocaten en de Raad van Toezicht Rotterdam startte ze een pilot voor een mentorproject op: Ma-Donna. "Er is toch nog vaak sprake van een mannencultuur binnen kantoren."

Lees meer...
10 mrt 2010

Vorige week vrijdag stuurde demissionair minister Hirsch Ballin van Justitie een brief naar de Tweede kamer over onder meer het toezicht op de advocatuur. De minister denkt aan onafhankelijk toezicht "binnen de Orde van Advocaten". Een dag ervoor maakte de Orde bekend dat het zelf uitgezette onderzoek door Arthur Docters van Leeuwen op 8 april openbaar wordt gemaakt. Algemeen deken Jan Loorbach: "We waren wel enigszins verrast. Het was wel stevig ingezet."

Lees meer...
08 mrt 2010

Advocatenkantoor Linklaters kondigt de start van haar structured finance praktijk in Amsterdam aan met de komst van Kees Westermann, die de praktijk zal gaan leiden. Westermann, hiervoor partner bij Clifford Chance en gespecialiseerd in structured finance, securitisations en covered bonds, begint op 1 april 2010 bij Linklaters.

Lees meer...
03 mrt 2010

De Fiscale en Economische opsporingsdienst (FIOD-ECD) ontkent dat advocaat Dion Bartels als informant gewerkt heeft voor de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) in de Palm Invest-zaak. In een verklaring - in handen van De Telegraaf - beweert Bartels dat hij vanaf augustus 2007 gesprekken had met de dienst. Ook kwam die langs om in dossiers te snuffelen. De FIOD: "Er is slechts één gesprek geweest tussen ons en Bartels. Bij ons op kantoor." Bartels herhaalt: "Er waren wekelijks gesprekken."

Lees meer...

03 mrt 2010

De anonieme dames van weblog ZoZuidAs bundelen hun verhalen en anekdotes in een boek: Hoe overleef ik de Zuidas? Het boek, "een overlevingsgids voor een carrière in corporate Nederland", wordt uitgegeven via een nieuw concept, waarin bedrijven en personen aandelen voor €5 per stuk kunnen kopen. We hadden een kort e-mail interview met de corporettes: "We zien mensen om ons heen soms stiekem de ZoZuidAsblog bekijken en zich afvragen: wie zijn deze dames eigenlijk?"

Lees meer...