Advocatie

26 jan 2011

In de categorie bizar: de Amerikaanse advocaat Noland James Hammond liet een 16-jarig meisje in de gevangenis sex hebben met twee gedetineerden onder het voorwendsel dat hij ze onmiddellijk vrij zou krijgen als hij de beschikking kreeg over hun sperma. Het was hem om iets anders te doen: hij filmde de seksuele handelingen. Het Louisiana Supreme Court heeft Hammond, die eerder ook een politieke carrière ambieerde, nu van het tableau geschrapt.

Lees meer...
26 jan 2011

Nadat in november 2010 een Rotterdamse rechter dreigde een tuchtklacht in te dienen tegen de advocaten Koevoets en Van Paridon, was het nog geen maand later opnieuw raak. Ditmaal dienden twee Rotterdamse rechters-commissarissen een klacht in tegen twee advocaten wegens misbruik van procesrecht. Het advocatenduo had namelijk voor de tweede maal één van de twee rechters-commissarissen gewraakt. "Helaas is ook mijn ervaring dat er een verharding lijkt te zijn tussen advocatuur en rechterlijke macht, zeker na de recente hausse van wrakingsverzoeken," aldus Kerem Canatan, één van de betrokken strafadvocaten.

Lees meer...
19 jan 2011

Morgen treedt één van de drie zoza's van weblog ZoZuiAs uit de anonimiteit in het programma De Wereld Draait Door. Deze stap werd al aangekondigd op het weblog, en wordt nu bevestigd door een e-mail: "Je hebt gelijk: een van ons zal morgen in DWDD verschijnen. Spannend! De andere twee zoza's blijven anoniem. We hebben het nog niet gemaild naar anderen, dus meld het vooral!"

Lees meer...
19 jan 2011

De onlangs door het Verbond van Verzekeraars aangenomen Kwaliteitscode Rechtsbijstand is summier op het punt van de vrije advocaatkeuze. "De regels rondom het inschakelen van een advocaat en het recht op vrije advocaatkeuze voor de klant zijn eenvoudig raadpleegbaar op de website en in de polisvoorwaarden van de rechtsbijstandverzekeraar." Advocaat Leendert de Jong deed onlangs aangifte tegen de verzekeraars. Zijn stelling: "Verzekeraars moeten niet zozeer codes opstellen, ze moeten zich aan de wet houden."

Lees meer...
19 jan 2011

Tweederde van vijftig onderzochte Britse advocatenkantoren heeft één of meer Twitteraccounts, maar op veel van die accounts gebeurt helemaal niets. Op 19 van de 48 accounts werd geen enkele tweet aangetroffen. Dat meldt webconsultant Intendance in het onderzoek Focus on Twitter. Gevaarlijk: "Not only is this a wasted opportunity to connect with a range of stakeholders, it suggests laziness, lack of strategy a lack of initiative." Liever geen account dan een leeg account, stellen de onderzoekers.

Lees meer...
12 jan 2011

De Legal Services Board gaat Engelse advocatenkantoren verplichten om diversiteitsgegevens te publiceren. Deze maatregel moet er toe leiden dat voor cliënten en toekomstige werknemers inzichtelijker wordt met wat voor soort kantoor ze in zee gaan. Andersom kunnen kantoren zich zo ook profileren - en met elkaar concurreren.

Lees meer...
12 jan 2011

Zoals u waarschijnlijk weet, is KSU Uitgeverij overgenomen door Sdu Uitgevers in Den Haag. De zelfbenoemde luis in de pels van de grote Nederlandse juridische uitgeverijen, KSU, is daarmee na vijftien jaar een deel van 'het establishment' geworden. Vanaf nu komen we - tegen de advocatuurlijke trend van het hoofdstedelijke Zuidasklonteren in - vanuit Den Haag.

Lees meer...
05 jan 2011

Een advocaat wordt in 2009 door de kantonrechter vrijgesproken van een snelheidsovertreding, maar moet voor die vrijspraak wel diep in de buidel tasten. Althans... Zijn advocaat, tevens kantoorgenoot, dient een rekening in van 6.827 euro. De vrijgesproken advocaat probeert vervolgens de kosten via een 591a Sv-procedure vergoed te krijgen, maar hij vindt het gerechtshof Arnhem op zijn weg. "Het een en ander doet het hof ernstig twijfelen aan het realiteitsgehalte van de beide declaraties."

Lees meer...
05 jan 2011

Raffi van den Berg wordt de nieuwe algemeen secretaris van de Nederlandse Orde van Advocaten. Zij volgt op 1 augustus 2011 Jan Suyver op, die nu tien jaar algemeen secretaris van het landelijk bureau van de Orde in Den Haag is. Suyver gaat met pensioen. Vanaf 1 maart zal Van den Berg bij de Orde aan de slag gaan en zal ze zich inwerken in haar nieuwe functie.

Lees meer...