Advocatie

28 sep 2011

Een advocaat die ruim 15.000 euro declareerde in een zaak had slechts 11.000 euro mogen declareren. Voor dat vergrijp, zijn tegenstribbelende houding tijdens het dekenonderzoek én het feit dat hij al eerder tuchtrechtelijke maatregelen opgelegd heeft gekregen, wordt hij onvoorwaardelijke geschorst voor een periode van zes maanden. Dat blijkt uit een beslissing van de Raad van Discipline Amsterdam van vorige week woensdag.

Lees meer...
21 sep 2011

Zes voormalige partners van de Tilburgse vestiging van Holla advocaten hebben besloten om per 1 september samen met nog vijf advocaten en zes medewerkers verder te gaan onder de naam neXT advocaten.

Lees meer...
21 sep 2011

Advocatie was aanwezig bij de manifestatie in Den Haag tegen de voorgenomen verhoging van de griffierechten, en maakte de volgende fotoreportage. Zoals een demonstrant het verwoordde: "Het is mooi weer voor het recht".

Lees meer...
14 sep 2011

Bedrijfsjuristen moeten steeds meer bezuinigen op externe juridische kosten. Als gevolg daarvan sturen ze aan op het inkrimpen van panels van advocatenkantoren en een 'lopende band-benadering' van juridisch werk. Dat blijkt uit een studie van Oxford University's Said Business School.

Lees meer...
14 sep 2011

Het past een advocaat niet om een 'juridisch ongeschoolde' onder druk te zetten met een partijtje blufpoker. Dat heeft de Raad van Discipline bepaald in een uitspraak van 5 september. Concreet probeerde de advocaat met een WOB-verzoek informatie los te peuteren bij een zakenrelatie van de wederpartij, een man in een echtscheiding.

Lees meer...
14 sep 2011

Vorige week donderdag nam algemeen secretaris Jan Suyver afscheid van de Nederlandse Orde van Advocaten. Dat gebeurde in theater Diligentia met het minisymposium Advocaat en Taal. Lichtvoetig en vermakelijk, precies zoals hij het voor ogen had, zei hij in zijn slotwoord. De vertrekkende algemeen secretaris had desalniettemin een serieuze boodschap: "Koester de excentriekeling, koester de onafhankelijke geest. Daar is het mij vanmiddag om te doen."

Lees meer...
07 sep 2011

Een advocaat mag niet over de rug van zijn cliënten het toevoegingsbeleid van de Raad voor Rechtsbijstand - concreet ging het om de inmiddels zeer bekende norm van 250 zaken per jaar - ter discussie te stellen. Dat stelt het Hof van Discipline in een uitspraak van 5 augustus jongstleden. Wel is het hof van mening dat de door de raad van discipline uitgedeelde straf van drie maanden schorsing veel te zwaar is. De advocaat komt weg met een berisping.

Lees meer...
07 sep 2011

Een advocaat heeft onlangs met succes lid A. Beker van het Hof van Discipline gewraakt. Volgens de advocaat - tegen wie drie zaken met verschillende klagers mondeling aan de orde zouden komen - gaf Beker tijdens de behandeling van de eerste zaak blijk van vooringenomenheid. De wrakingskamer is het daarmee eens. "Doet u niet gewoon veel meer zaken dan de Raad voor Rechtsbijstand aanvaardbaar vindt?"

Lees meer...