Advocatie

29 feb 2012

Een tuchtrechtelijke veroordeling van een advocaat leidt niet zonder meer tot de vaststelling dat ook sprake is van civielrechtelijke normschending. Deze conclusie van het Hof Leeuwarden in een zaak over onbetaalde advocatendeclaraties is nauwelijks verassend te noemen, de scherpe bewoordingen van het hof over de wijze van procederen van partijen zijn dat wel.

Lees meer...
29 feb 2012

De Britse name and shame-website Solicitors from Hell is inmiddels uit de lucht, en nu ligt de vergelijkbare Amerikaanse website LawyerRatingz.com onder vuur. Advocaat Adrian Philip Thomas uit Florida eist dat de website wordt opgedoekt, of dat negatieve comments over hem worden verwijderd. Anders dan in Engeland zijn in de Verenigde Staten verdedigers van het vrije woord op internet echter meteen in actie gekomen.

Lees meer...
22 feb 2012

Bij een rechtsbijstandverzekering in natura - dus niet zijnde een kostenverzekering - mag de rechtsbijstandverzekeraar beslissen wanneer er een externe advocaat wordt ingeschakeld. Pas nadat een keuze ten faveure van een externe advocaat is gemaakt, is de verzekeraar gehouden de keuze van de verzekerde te volgen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam begin deze maand beslist. Het vonnis is in lijn met een recent arrest van het Hof Amsterdam.

Lees meer...
22 feb 2012

Advocaten, in de startblokken. Op zondag 13 mei wordt het hardloopevent De Snelste Advocaat gelopen in Den Haag. Advocaten kunnen zich individueel of als (kantoor)team inschrijven en steunen daarmee de stichting Lawyers for Lawyers. Ook minder snelle advocaten kunnen meedoen.

Lees meer...
17 feb 2012

De rechtbank en het Openbaar Ministerie in Amsterdam hebben een proef gehouden met mediation in het strafrecht, als onderdeel van de strafrechtelijke procedure. Daders en slachtoffers in 26 strafzaken spraken, meestal voorafgaand aan de zitting, met een professionele bemiddelaar. Dat leidde vaak tot goede onderlinge afspraken. In 70 procent van de zaken kwam het daarna niet meer tot strafoplegging. Momenteel wordt onderzocht of er ruimte is voor meer mediationpilots bij rechtbanken. Dat is te lezen op Rechtspraak.nl.

Lees meer...
14 feb 2012

De man die voor de tweede keer vastzit op verdenking van de moord op hobbyfotograaf Henk Peters uit Doorwerth, is inmiddels toe aan zijn achtste advocaat. De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de man is hierdoor uitgesteld. Dat meldt De Gelderlander.

Lees meer...
08 feb 2012

Opdrachten van klanten die via vergelijkingssites binnenkomen, worden door advocatenkantoren in het Verenigd Koninkrijk vaak compleet genegeerd. Dat blijkt uit een mystery shopping exercise van het Engelse LSCP, een consumentenpanel voor juridische dienstverlening.

Lees meer...
08 feb 2012

De Raad van State stelt in een uitspraak van vorige week woensdag dat ex-advocaat Chedie niet erg geloofwaardig is door eerder erkende misstappen in hoger beroep alsnog te ontkennen en goed te praten.

Lees meer...

02 feb 2012

Primeur: dit jaar kunt u voor het eerst uw kantoor presenteren in De Stand van de Advocatuur 2012 die op 23 maart aanstaande verschijnt.

Lees meer...
01 feb 2012

Deze week praten we in de serie Jurist in Bedrijf met Barbara Buitenhuis, senior legal counsel bij UPC Nederland. Ze begon als advocaat bij Stibbe, maar maakte de overstap naar het bedrijfsleven. Ze wilde dichter op het vuur zitten, meedenken met het bedrijf. En: "Ik vind het een uitdaging om als bedrijfsjurist ook naar het belang van de consument te kijken."

Lees meer...

Pagina's