Advocatie

25 feb 2009

Arusha in het noorden van Tanzania is een levendige en drukke stad. U zou er - net als uw collega Knoops - terecht kunnen komen als advocaat van een verdachte die terechtstaat bij het Rwanda-tribunaal. Het is in Arusha echter ook oppassen geblazen. Ondergetekende werd er aangehouden door de verkeerspolitie en onder het toeziend oog van diezelfde politie beroofd van paspoorten, geld en bankpasjes. Daarna natuurlijk bureaucratische pret.

Lees meer...

25 feb 2009

In juni 2006 stapt Gerrard Boot samen met acht andere advocaten en rechters, na een vlucht van veertien uur, uit in een bloedheet Manilla, de hoofdstad van de Filippijnen. Ze stonden aan het begin van een fact finding missie om moorden op rechters en advocaten te onderzoeken. Zijn organisatie, Advocaten voor Advocaten (L4L), reisde eind 2008 voor de tweede maal af naar het land. Boot blikt terug.

Lees meer...
24 feb 2009

Otto Vos, voormalig advocaat en VVD-Tweede Kamerlid, thans strafrechter te Amsterdam, is tien jaar voorzitter bij de Geschillencommissie Reizen. Gedurende die tien jaar zag hij heel wat getroubleerde reizen en vakanties voorbij komen. Soms ligt de fout bij de reisorganisatie, maar soms ook bij de reiziger zelf. "De Romeinse filosoof Seneca zei al dat je uitgerust op reis moet gaan. Heel veel mensen houden zich niet aan die wijze raad."

Lees meer...
24 feb 2009

Het internationaal strafrecht brengt advocaten tot in alle uithoeken van de wereld. Twee Nederlandse advocaten, Victor Koppe en Michiel Pestman, treden op voor een voormalig leider van de Rode Khmer in Cambodja, het bewind dat tussen 1975 en 1979 1,7 miljoen slachtoffers zou hebben gemaakt. "Je wordt toch een beetje onderdeel van de wereldgeschiedenis. Dat maakt dit werk fascinerend." Maar echt soepel gaat het allemaal niet, daar in Phnom Penh.

Lees meer...

24 feb 2009

Overal in de wereld zoekt hij de leegte van de bergen en de woestijn. Advocaat Frank van der Bruggen reisde naar Peru, Bolivia, Marokko, Egypte en Jordanië. En de absolute favoriet: Nepal, het land van de Himalaya. Dat is zo gebleven, ondanks dramatische gebeurtenissen gedurende zijn laatste reis in december jongstleden. Tijdens een tiendaagse voettocht door de bergen overleed een medereiziger aan een hartinfarct.

Lees meer...

24 feb 2009

We reizen voor ons plezier, we reizen voor ons werk. Wat ook kan: reizen als een soort boetedoening, of reizen voor een goed doel. In deze special Advocaat & Reizen komen al deze varianten aan bod. Micha Kat interviewde strafrechtadvocaat Victor Koppe in Cambodja, daar aanwezig voor het Rode Khmer-tribunaal. Advocaat Frank van Bruggen genoot in Nepal van de Himalaya's, toen ineens een medereiziger het leven liet. Advocaat Frans Knüppe herdacht, samen met zijn broers, zijn overleden zus en haar vriend tijdens een voettocht naar Machu Picchu in Peru. Bijzondere reizen, bijzondere verhalen.

Lees meer...
10 feb 2009

Websites van advocatenkantoren blinken doorgaans niet uit in orginaliteit. Elk kantoor is transparant, dienstverlenend, deskundig en doeltreffend. Andere kantoren proberen een meer creatieve aanpak, soms resulterend in prachtig proza. "Wie zich toch aan onze merken vergrijpt, zal de Tanden van het Recht in de nek gaan voelen." Of: "We zien juridische problemen in hun brede samenhang met de persoon of de onderneming waarin het probleem speelt en dat is nu juist wat ons onderscheidt van anderen." Kent u mooie voorbeelden? Mail het de redactie!

Lees meer...
10 feb 2009

Rob van Otterlo is hoogleraar Organisatie van de juridische dienstverlening aan de UvA, en bij de Nederlandse Orde van advocaten is hij verantwoordelijk voor uitvoering van Regelgeving, Opleiding en Helpdesk & Service. Hoe ziet hij de huidige ontwikkelingen in de advocatuur? "Advocatenkantoren meten groei verkeerd af, naar aantallen advocaten. Dat vind ik nergens op slaan. Ik kijk liever naar omzet, rendement, marktaandeel en winstgevendheid. Daar zitten de indicatoren voor de middengroepen." Het laatste deel van een serie van zeven gesprekken met kenners van de advocatuur.

Lees meer...
03 feb 2009

"Eens," zegt de Amsterdamse deken Germ Kemper als hem de stelling wordt voorgelegd dat individuele advocaten in de toekomst vaker zullen worden aangemerkt als verdachte. Wat later prefereert hij de formulering dat advocaten "vaker zullen worden geconfronteerd met de strafrechterlijke implicaties van hun werk". Het betreffende parket zou de deken eigenlijk direct op de hoogte moeten stellen bij vervolging van een advocaat, maar dat gebeurt niet altijd. "Zo heb ik de zaak-Bos geheel uit de krant moeten vernemen."

Lees meer...
03 feb 2009

Zeer regelmatig zeg ik tegen een advocaat op medewerkerniveau dat hij niet zo overdreven eerlijk moet zijn. Ofwel; dat er tussen de waarheid en de leugen een heel groot grijs gebied ligt om benut te worden. Tenminste, als je hogerop wil komen.

Lees meer...

Pagina's