Advocatie

30 jun 2009

Volgens Amerikaanse managing partners van top 200-kantoren is het dieptepunt van de economische crisis voorbij. Dat blijkt uit onderzoek van legal consultant Hildebrandt International onder 133 MP's. Ongeveer tweederde denkt dat het ergste achter de rug is, en men verwacht een voorzichtig stijgende lijn de komende zes maanden. Toch denkt meer dan één op de drie nog wel advocaten te moeten ontslaan in de nabije toekomst. "It's been a brutal six months!"

Lees meer...
30 jun 2009

Treurnis troef in American law practice today. Advocaat Fred Hochszstein, kantoorhoudend in het glamoureuze Hollywood, had door de crisis bijna niets meer te doen, en zag zich gedwongen om zijn eigen vrouw te ontslaan. Fred moet verder als eenpitter, valt te lezen in de Miami Herald. En mevouw Hochszstein? "She's pretty frustrated."

Lees meer...
30 jun 2009

In mei van dit jaar is het Nationaal Juridisch Salarisonderzoek Advocatuur van KSU Uitgeverij en RaymakersvdBruggen van start gegaan. Bij deze willen we advocatenkantoren die de enquête nog niet hebben ingevuld, nogmaals oproepen om aan dit belangwekkende onderzoek deel te nemen. Belangwekkend, ook voor ùw kantoor, want de uitkomsten bieden handvatten bij het vormgeven van het belonings- en HRM-beleid. De sluitingsdatum van het onderzoek is 17 juli aanstaande.

Lees meer...
30 jun 2009

Er wordt minder goed verdiend, het is minder druk en dus is er wel een reden te vinden om eens even lekker ruzie te maken. Bovendien is er nog tijd genoeg voor ook. Het advies van Christ'l Dullaert: lees eens De vier urige werkweek van Tim Feriss. "Besteed geen tijd aan onnodige gekrakeel, zet helder op de kaart waar je naar toe moet in de komende 3-5 jaar en ga daar naar toe. Vergader eventueel onder leiding van een derde, dat geeft minder ontluisterende discussies."

Lees meer...
17 jun 2009

Christ'l Dulleart van Le Tableau schreef op verzoek van de redactie onderstaande column naar aanleiding van het Loopbaanonderzoek Advocatuur van de VU. Zij verwacht dat het Hollywoodmodel in de advocatuur vaste grond aan de voeten krijgt: advocatenkantoren worden producers die per project een specifiek team van deskundigen inhuren. "Advocaten moeten meer gaan nadenken over hun eigen loopbaan, en zich niet te makkelijk laten dwingen in het stagiaire-, medewerker-, partnermodel bij één kantoor."

Lees meer...
17 jun 2009

Advocaten kunnen iets later in hun carrière te maken krijgen met een forse dip in hun betrokkenheid bij werk en kantoor. Dat blijkt uit het Loopbaanonderzoek Advocatuur van het Amsterdam Center for Career Research van de Vrije Universiteit Amsterdam (in samenwerking met de Orde, Le Tableau en Dialogue), deze week exclusief als bijlage bij deze editie van Advocatie.nl. Volgens onderzoeker Josje Dikkers moeten advocatenkantoren goed gaan nadenken over het traditionele en sterk hiërarchische loopbaanmodel. "Het gevaar bestaat dat de advocatuur wordt ingehaald door de tijd." Een interview.

Lees meer...
17 jun 2009

Aan het slot van de presentatie van het Imago Blauwdruk Arbeidsmarkt Juristen 2009 van Blauw Research op 9 juni jongstleden, stelt een deelnemer een interessante vraag aan de zaal. Wie is er binnen kantoor verantwoordelijk voor wervingscampagnes voor pas-afgestudeerden: HRM of marketing? Er gaan vrijwel alleen groene kaarten omhoog: de HRM-afdeling. De vragenstelster is tevreden: zo hoort het volgens haar ook. "Hiermee kan ik naar mijn raad van bestuur."

Lees meer...
17 jun 2009

Hoe is het Human Resouce Management (HRM) van grote advocatenkantoren veranderd onder invloed van de economische neergang? Advocatie sprak voor deze special uitgebreid met twee HRM managers - van Stibbe en Allen & Overy - over de uitdagingen, trends en kansen die de crisis met zich meebrengt. Over flexibele inzet van personeel en reorganisatie. Over de opbouw van het personeel en diversiteit. En over die heel andere crisis, voor HRM'ers ook een belangrijke kwestie: de Varkensgriep.

Lees meer...
17 jun 2009

HRM, de kunst van het binnen halen en binnen houden van werknemers. En lozen, als het niet gaat of de crisis daartoe dwingt. Deze week aandacht voor Advocatuur & HRM, een onderwerp dat zich door de crisis in een bijzondere belangstelling mag verheugen. Staan de budgetten voor HRM onder druk? En de omvang van de afdelingen zelf? Mocht dat zo zijn, dan biedt deze special voldoende materiaal om nog eens goed na te denken. Zo hebben we de primeur van de ge-update versie van het Loopbaanonderzoek Advocatuur van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Lees meer...
10 jun 2009

In de Verenigde Staten zijn advocatenkantoren in toenemende mate het slachtoffer van oplichters. Sinds maart van dit jaar zijn twaalf mensen achter de tralies gezet wegens het stelen van kantoren of cliënten. Oorzaken: de crisis en onvoldoende interne controle. En wat blijkt verder: een zwendelaar is vaak een vrouw.

Lees meer...

Pagina's