Advocatie

30 jun 2010

De stemming zat er afgelopen maandag overal goed in. Bij menig kantoor gingen de zaken even opzij voor een middagje WK. Ook de Zuid-as zat achter grote schermen. Even een paar uurtjes weg kan best. Als je 's morgens lekker vroeg begint - toch makkelijker in de zomer - en 's avonds nog even doorgaat - ook makkelijker met zulke lange avonden - is er niets aan de hand.

Lees meer...
30 jun 2010

Voetballiefhebbers op de commerciële kantoren hoeven niks te missen van het Nederlands elftal tijdens de als declarabel bedoelde uren. Een klein belrondje langs enkele grote kantoren laat zien dat het WK-voetbal serieus wordt genomen.

Lees meer...
23 jun 2010

Het Afrikaanse continent, dat nu even de aandacht van de hele wereld op zich gericht weet vanwege het WK, biedt volgens Clifford Chance-partner Pieter van Welzen grote en structurele kansen voor Westerse advocatenkantoren. Het continent hanteert namelijk - in tegenstelling tot bijvoorbeeld India en China - oneindig veel verschillende rechtssystemen. Dat betekent veel meer juridisch werk dan in deze andere twee groeimarkten. Ook de nog altijd heersende "angst" voor Afrika is lucratief. "Angst doet mensen meer nadenken. Dat betekent structureel meer adviseerwerk."

Lees meer...
22 jun 2010

Sinds een aantal jaren voert de Stichting Viadicte een financieel kantoor vergelijkende rapportage uit onder de aangesloten kantoren. Deze financiële benchmark stelt kantoren in staat om onderdelen van het kantoorbeleid mede te bepalen op de vergeleken prestatie-indicatoren. Dit jaar is de benchmark ook toegankelijk voor andere kantoren. Met behulp van een beveiligde internetapplicatie kan een vragenlijst worden ingevuld, waarna het advocatenkantoor wordt vergeleken met een groep andere advocatenkantoren. Het kantoor ontvangt vervolgens een rapportage met daarop de bevindingen. Een voorbeeldrapportage is beschikbaar op de site van Viadicte.

Lees meer...
16 jun 2010

Rechtenstudenten zijn wel gewend aan overnamespelletjes bij kennismakingsbezoek aan advocatenkantoren. Die bestaan meestal uit suf geblader in ordners. Houthoff Buruma pakt het voortaan anders aan en gooit een nieuw wapen in de strijd bij het zoeken naar advocatentalent: Serious Gaming. Wat de vluchtsimulator is voor aankomend piloten, is The Game voor aanstaande (M&A)advocaten. We gingen bij Houthoff langs om te zien hoe een testgroep van rechtenstudenten het er af bracht.

Lees meer...
09 jun 2010

Het Amerikaanse bedrijf Juridica Investments Limited, gestart in 2007, heeft tot maart van dit jaar 123 miljoen dollar geïnvesteerd in Amerikaanse civiele rechtszaken. Burford Capital ltd, actief sinds oktober 2009, heeft inmiddels 40 miljoen dollar in lopende procedures gestoken, veelal internationale arbitrages. Het is voor de Verenigde Staten een nieuwe trend, over komen waaien vanuit Australië en het Verenigd Koninkrijk. Maar third party litigation funding is omstreden: de Amerikaanse Kamer van Koophandel heeft opgeroepen tot een verbod.

Lees meer...
01 jun 2010

In de Amerikaanse literatuur, ook in die voor advocaten, kom je regelmatig artikelen tegen over allerlei IT-toepassingen, zoals bijvoorbeeld 'cloudcomputing'. In Nederland is 86% van de MKB'ers onbekend met deze term, en ik denk dat dit voor een groot deel van de advocaten niet anders zal zijn.

Lees meer...