Amerikaans Scott+Scott opent kantoor in Amsterdam

Scott+Scott, een Amerikaans advocatenkantoor op het gebied van schadeverhaal, heeft een Amsterdamse vestiging geopend. Het kantoor start met drie advocaten die tot een aantal jaar terug samenwerkten bij Stibbe. Met de Nederlandse vestiging telt Scott+Scott bijna honderd advocaten, die verder werken in New York, Londen, Californië, Connecticut en Ohio.

Door Joris Rietbroek

Scott+Scott richt zich volledig op advies aan multinationals en investeerders op het gebied van het verhalen van miljoenenschades. In Engeland staat het kantoor bijvoorbeeld Hermès, GrandVision en Vodafone bij in rechtszaken tegen Visa en Mastercard. Met de opening van een vestiging in Amsterdam is Scott+Scott naar eigen zeggen het eerste internationale plaintiff kantoor in Nederland.

Stefan TuinengaMarianne MeijssenDe kwartiermakers voor Scott+Scott Europe in Amsterdam zijn Damiën Berkhout (foto boven), Stefan Tuinenga (links) en Marianne Meijssen (rechts, per 9 juli). Zij werkten eerder samen bij Stibbe en hebben ruime ervaring op het gebied van litigation en mededingingsrecht. Berkhout, gespecialiseerd op het gebied van complexe geschillen en kartelschadeverhaal, is per 1 juni 2019 als partner gestart. Hij werkte hiervoor bij Buren, waar hij co-head was van de dispute resolution praktijkgroep.

Stefan Tuinenga is als counsel toegetreden tot het kantoor. Hij was voorheen directeur van Fair Trade Authority Curaçao (FTAC), de mededingingsautoriteit van Curaçao. Hij heeft uitgebreide ervaring op het gebied van antitrust litigation en collectieve acties. Marianne Meijssen wordt senior associate bij het kantoor: ze was advocaat bij Stibbe en Maverick en is gespecialiseerd in mededingingsschadeclaims.

Scott+Scott voerde al wel procedures in Nederland, maar schakelde hiervoor tot nog toe Nederlandse advocaten in. Onder hen ook Berkhout, die recentelijk werd gevraagd om het eigen kantoor in Amsterdam op te zetten. De keuze voor Nederland als eerste continentaal Europees land waar Scott+Scott zich vestigt heeft alles te maken met de toenemende vraag van vooral Amerikaanse cliënten om schade buiten de VS te kunnen verhalen.

“Ze vroegen bovendien steeds vaker of zij grensoverschrijdende procedures in Nederland konden starten,” aldus Berkhout. “Nederland is aantrekkelijk omdat onze rechtbanken goed zijn toegerust om internationale, grensoverschrijdende vraagstukken op te lossen. Bovendien zijn er vele goede advocaten in Nederland en begin dit jaar is de Engelstalige Netherlands Commercial Court geopend.”

De strategie van het kantoor past volgens Berkhout bij deze ontwikkeling. “We willen cliënten wereldwijd private handhaving aanbieden. Onrechtmatig handelen gebeurt immers steeds vaker op een grensoverschrijdend niveau, wat van advocatenkantoren vraagt om op internationaal niveau te kunnen werken.” Ook wil het kantoor Europese cliënten adviseren over het beslechten van geschillen na de Brexit.

Het Nederlandse Scott+Scott-kantoor aan de Amsterdamse Herengracht zal op korte termijn meer advocaten verwelkomen, zegt Berkhout. Verdere groei zal volledig afhangen van wat onze cliënten nodig hebben. Indien hun vraag vereist dat we in relatief korte tijd in omvang zullen verdrievoudigen, dan zullen we dat doen.”

 

    | Mail de redactie | Print