Amsterdamse notaris Voorwinde per onmiddellijk geschorst

De Amsterdamse notaris Bart Voorwinde is vrijdag 8 december per onmiddellijk geschorst als gevolg van een ordemaatregel van de Kamer voor het Notariaat. Als aanleiding noemt een woordvoerder van de KNB ernstige verdenkingen die naar voren zijn gekomen in een nog lopend onderzoek door het Bureau Financieel Toezicht.

Wat die verdenkingen precies inhouden, willen de KNB en het BFT niet nader toelichten. Wel is duidelijk dat Voorwinde per direct is geschorst als gevolg van een ordemaatregel op basis van artikel 106 van de wet op het notariaat. Dit artikel schrijft voor dat een notaris onmiddellijk geschorst kan worden wegens een klacht ‘van zeer ernstige aard, dan wel indien er kennelijk gevaar bestaat voor benadeling van derden’.

Voorwinde was in de eerste helft van 2017 nog zes maanden geschorst geweest wegens een langdurige negatieve bewaringspositie van ruim een half miljoen euro bij zijn vorige kantoor Bakker Voorwinde Mens, dat hij tot en met 2013 runde met zijn ex-vrouw. Dit is normaliter goed voor ontzetting uit het ambt, maar Voorwinde kwam weg met een maximale schorsing omdat de Kamer voor het Notariaat niet was gebleken dat hij het geld voor eigen gewin had willen inzetten. Ook eind 2016 was hij een maand geschorst, na een klacht van een cliënt. 

Begin 2013 maakte de Telegraaf melding van de aanhouding van Voorwinde, op verdenking van betrokkenheid bij het witwassen van 1,5 miljoen euro, geld van de in 2009 geliquideerde vastgoedbaas ‘Dikke’ Peter Petersen.

 

    | Mail de redactie | Print