'Bedreigingen aan adres beschoten advocaat Schol waren bekend'

De woensdag neergeschoten advocaat Philippe Schol (43) uit Enschede werd al langere tijd bedreigd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zou hiervan op de hoogte zijn geweest, meldt het ANP. Honderd procent veiligheid is echter nooit te garanderen, aldus het besef van algemeen deken Johan Rijlaarsdam woensdagavond in Nieuwsuur.

De NCTV zou hebben geweten van bedreigingen aan het adres van Schol. Naar aanleiding van de moord op Derk Wiersum in september is onder regie van coördinator een team samengesteld met vertegenwoordigers van OM en politie dat zich moet richten op de beveiliging van onder meer rechters en advocaten. Het kon de schietpartij van woensdagmorgen echter niet voorkomen.

Schol was woensdagmorgen in zijn woonplaats Gronau – vlak over de Duitse grens bij Enschede – zijn hond aan het uitlaten, toen hij even na 08.00 uur werd beschoten vanuit een rijdende auto. Dit gebeurde niet ver van zijn huis, aldus een bericht van de Duitse politie. Volgens omstanders werd hij onder meer in zijn been getroffen. Hij werd ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht. 

Van de daders is nog altijd geen enkel spoor. De Nederlandse en Duitse politie zoeken gezamenlijk naar de dader. Een omstander heeft aan dagblad Tubantia gemeld dat Schol na de schietpartij zou hebben gezegd dat hij de schutters heeft gezien en dat hij ze kent. 

Volgens algemeen deken Rijlaarsdam gaat het naar omstandigheden redelijk goed met Schol. “Hij is buiten levensgevaar,” zei hij in Nieuwsuur. “Het moet nog worden onderzocht, maar het lijkt erop dat er alweer iemand is neergeschoten vanwege het uitoefenen van zijn beroep.” Volgens de deken moet er nog meer aandacht komen voor de veiligheid van advocaten, al beseft hij dat ‘100% veiligheid niet te garanderen is.’

'Dit is te toevallig'
Schol, werkzaam bij Schol & Gorter Advocaten, treedt geregeld op als curator in faillissementen. Hij werd recentelijk bedreigd, aldus bronnen van dagblad Tubantia, die ook stellen dat hij enige tijd persoonsbeveiliging kreeg. Volgens Twentse media was Schol onder meer curator bij het faillissement van sportschool Olympic Gym in Losser. Begin oktober werd deze sportschool beschoten. In een faillissementsverslag schreef Schol dat de sportschool vermoedelijk was gebruikt als vehikel om wit te wassen.

De deken van de Orde van Advocaten in Overijssel, Carl Luttikhuis, zegt in Tubantia niet uit te sluiten dat er een verband is tussen die gebeurtenissen en de beschieting van woensdagmorgen. "Het is mij bekend dat [Schol] nogal in de clinch heeft gelegen met de bestuurder van deze sportschool. De dreiging die daarvan uitging is door de Orde van Advocaten zeer serieus genomen en er is toen in samenspraak met de autoriteiten het maximale gedaan om deze dreiging tegen te gaan. We weten niets zeker, maar ik sluit beslist niet uit dat deze aanslag te maken heeft met zijn positie als curator. Dit is té toevallig.”

De Vereniging Insolventierecht Advocaten, INSOLAD, reageert met afschuw op de beschieting van een van haar leden. De vereniging schrijft in haar reactie: 'In dit geval is, naar wij hebben begrepen, naar aanleiding van eerdere meldingen over bedreiging ook enige vorm van beveiliging geboden. De onverminderde noodzaak daartoe wordt met deze aanslag op vreselijke wijze onderstreept.'

    | Mail de redactie | Print