Boudewijn Waaijer nu ook hoogleraar Notarieel Recht aan VU

Hij was al hoogleraar Notarieel recht aan de Universiteit van Amsterdam, per 1 november 2015 is Boudewijn Waaijer ook hoogleraar Notarieel recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn belangrijkste aandachtsgebied is ‘de rol van de notaris in de maatschappij, en hoe die rol in te vullen is’.

‘De notaris is een jurist met een opdracht in de samenleving,’ aldus Waaijer in het persbericht van de VU. ‘Het is zijn taak bij te dragen aan de rechtszekerheid en de rechtsbescherming. Denk aan kwetsbare groepen zoals ouderen die een testament maken.’ Waaijer wil zich richten op de vraag: hoe moet een notaris die taken vervullen? Wanneer moet een notaris meewerken aan een bepaalde rechtshandeling, en wanneer moet hij of zij dat juist niet doen?

Waaijer noemt de notaris ook ‘een van de poortwachters van de samenleving’. De notaris heeft bijvoorbeeld een belangrijke rol in het voorkomen van het financieel-economisch delict witwassen.

Als hoogleraar wil Waaijer zich onder meer bezighouden met het erfrecht. Een voorbeeld van zijn aandachtsgebieden is de rechtspositie van kinderen jegens hun ouders. ‘Ouders kunnen hun kinderen onterven, maar zij behouden aanspraken op hun ouders in de vorm van legitieme porties. De uitvoering van die aanspraken is complex. Je kunt je afvragen: is dit nog wel een zinnig instrument om de rechtspositie van kinderen te beschermen.’

Waaijer heeft meer dan 32 jaar in het notariaat gewerkt. Helemaal smetteloos is zijn blazoen overigens niet: eind 2010 werd hij door de Notariskamer van het Amsterdamse Hof op de vingers getikt vanwege zijn rol bij het ten gelde maken van de buitenlandse boedel van de Russische oliegigant Yukos in 2007. In 2013 werd hij gewaarschuwd voor handelen in strijd met de geheimhoudingsplicht.

 

    | Mail de redactie | Print