Column Zo Zuidas: carrièreadvies uit Game of Thrones

Smachtende fans konden na twee lange jaren eindelijk deze week hun hart ophalen. Jon en Daenerys waren terug op het scherm. Samen met twee draken, duizenden krijgers en een gammele wagen waar een eunuch in zat. Klinkt als fantasy en ver-van-je-bed show? Niet echt. Er is veel wat we kunnen leren van deze serie.

Door Zo Zuidas

Game of Thrones staat bekend om haar onvoorspelbaarheid. Geen eerlijk duurt het langst. Of; de goeden overleven het wel. Maar complete willekeur. Houd je je rug recht en ben je dapper? Dan eindig je met je hoofd op het hakblok (Ned Stark). Maar ben je meegaand en flexibel als een elastiekje, dan eindig je gevild in de kelder van een psychopaat (Theon Greyjoy).

Daardoor staat de fantasyserie dichter bij het echte leven dan de meeste romcoms. Want ook in het echte leven viert willekeur hoogtij. Heb jij eindelijk ‘nee’ gezegd op een opdracht die je zinloos vond? Of zeg je juist overal ‘ja’ op, werk je keihard en maak je overuren? Het maakt niet uit. Je bent je kantoorbaan nooit zeker.

Net als bij jou op kantoor, zit Game of Thrones vol met ambitieuze mensen. En in seizoen acht bleek dat zij zeven seizoenen vol willekeur hebben overleefd. Hoe dan?

Formuleer een duidelijk doel
De meest epische karakters in Game of Thrones zijn ambitieus. Ze weten waarom ze hun keuzes maken. Waarom ze opofferingen maken. En wat hun doel is.

Hoe anders is het soms in het echte leven, waar we als werknemer ronddobberen op onze kantoorstoel zonder duidelijk doel. Te wachten tot een wind ons een kant op blaast en we uitkomen bij een tropisch eiland met gratis cocktails en een vijf sterren hotel. Maar de kans is groter dat we eindigen bij een baan waar we net niet helemaal gelukkig van worden.

Formuleer het doel dus helder. ‘Ergens een leidinggevende positie’ is geen duidelijk doel. ‘I want to sit on the Iron Throne’ wel.

Sluit verbonden
Als er één les te leren valt uit Game of Thrones is het wel dat het sluiten van allianties vruchten af werpt. Gelegenheidsverbondjes, of echt langdurige verbonden. Om de kantoorvloer te overleven heb je vrienden nodig. Zoek een gezamenlijk doel. Wat kan jullie verbinden, waardoor jullie sneller de individuele doelen kunnen behalen?

Haal het grof geschut tevoorschijn als het nodig is
Draken zijn niet nodig. Maar als het echt moet, dan doe je het. Soms moet je jezelf wat harder opstellen, ook al voelt dat niet altijd goed. Aan de onderhandelingstafel is het erop of eronder. Jij wilt die promotie, dus laat het ook duidelijk weten. Dreig desnoods om weg te gaan. Het doel heiligt soms de middelen.

Ken je talenten en benut ze
De karakters in Game of Thrones zijn creatief in het bereiken van hun doel. Iedere speler gebruikt zijn eigen talenten. Jon kan goed zwaardvechten, dus maakt hij zijn vijanden af. Varys speelt goed politieke spelletjes. Hij bereikt zijn doel met behulp van achterkamertjes politiek. Tyrion is slim, hij praat zijn weg omhoog.

Weet waar je goed in bent en zet je talenten in om je doel te bereiken. Dat is niet alleen beter, het is ook leuker. Of zoals Daenerys Stormborn zegt: ‘We all enjoy what we’re good at.’

    | Mail de redactie | Print