Consumentenbond: notaristarieven verschillen honderden euro's

"U moet niet vreemd opkijken als de ene notaris u voor hetzelfde werk twee of drie keer zoveel in rekening brengt als de andere." Tot die conclusie komt de Consumentenbond in het deze maand gepubliceerde rapport Een duur kopje koffie.

Afgelopen zomer vroegen mysteryshoppers van de Consumentenbond bij ruim 800 notariskantoren in Nederland de kosten op van een verklaring van erfrecht. Van de benaderde notarissen reageerde 62 procent. Hun prijzen bleken uiteen te lopen van circa € 200 tot meer dan € 700. "Wie niet uitkijkt, betaalt dus meer dan drie keer zo veel," waarschuwt de Consumentenbond. De Consumentenbond onderzocht daarnaast de notaristarieven van hypotheek- en leveringsakten. Mysteryshoppers vroegen de notarissen om een offerte voor een hypotheekakte van € 424.000 en een leveringsakte voor een huis van € 400.000. In dit geval reageerde 67 procent van de benaderde notarissen. De Consumentenbond meldt dat de prijzen hiervoor uiteenlopen van minder dan € 1000 tot meer dan € 2000. Daarbij gaat het soms om harde bedragen, en soms om 'vanaf'-prijzen.

De Consumentenbond wijst lezers erop dat ze geld kunnen besparen door hun conceptakte zelf op te stellen op www.doehetzelfnotaris.nl. Ze worden er ook aan herinnerd dat de kwaliteit van een notarisdienst belangrijker is dan de prijs. Verder raadt de bond consumenten aan om een all-in prijs te vragen en alles zwart op wit te laten zetten.

Kritiek
Notarissen hebben forse kritiek geleverd op het rapport, meldt de bond. Deze critici wijzen er onder meer op dat bij goedkope aanbieders allerlei bijkomende kosten vaak niet worden meeberekend en dat de Consumentenbond geen aandacht besteedt aan kwaliteit. Sommigen zijn het oneens met de onderzoeksmethode. Ongeveer 25 procent van de notarissen verbood de Consumentenbond hun gegevens te publiceren. De Consumentenbond voegt daaraan toe dat het ook positieve reacties heeft ontvangen vanuit het notariaat.


    | Mail de redactie | Print