De Best Young Law Professional 2014: Irina Buga

De van oorsprong Roemeense Irina Buga (25) is op de eerste plaats beland van de Best Young Professionals Law Top 50 van Memory Magazine. Met deze titel mag Buga zich de meest belovende jonge Nederlandse juriste van het jaar noemen. Haar proefschrift moet ze de komende maanden nog afronden, maar een contract bij De Brauw Blackstone Westbroek werd in 2012 al getekend.

Buga is de dochter van Roemeense diplomaten. Met haar ouders woonde ze tot haar dertiende in Washington DC; de verhuizing naar Nederland volgde toen haar vader hier tot ambassadeur werd benoemd. Ze koos voor een bachelor Internationaal Recht en Economie aan de University College Utrecht en rondde vervolgens summa cum laude een tweejarige onderzoeksmaster Internationaal Recht af, met als eindcijfer een negen. Een programma internationaal recht aan de universiteit van Oxford besloot ze met hetzelfde resultaat, als beste studente van haar lichting.

In haar masterscriptie deed ze onderzoek naar de bevoegdheden van internationale zeerechttribunalen, waarna ze in Oxford haar interesse voor international dispute settlement verder ontwikkelde en uitbouwde. Haar dit voorjaar af te ronden proefschrift draait om internationaal verdragenrecht. De enorme dynamiek, dat is wat haar het meest aanspreekt in het internationaal recht. “Ik raakte er tijdens mijn bachelor pas echt voor geïnteresseerd, mede dankzij een ontzettend inspirerende professor. Je hebt er te maken met allerlei verschillende rechtssystemen en je moet zelf diverse vaardigheden op hoog niveau kunnen combineren: goed pleiten, overtuigend schrijven en scherp analytisch denken.”

X-Factor
Voor de samenstelling van de Best Young Professional Law Top 50 zijn alle deelnemers geënquêteerd op verschillende disciplines, zoals de studieresultaten, carrièreontwikkeling en juridische successen. En een zekere X-Factor, ook daar keek de jury naar. “Vrienden raadden me aan het inschrijfformulier in te vullen”, zegt Buga vrij nuchter over de competitie. “Vervolgens wordt gekeken of je inderdaad recent bent afgestudeerd en wat je intussen hebt bereikt.”

Niet het geringste in het geval van Buga: naast haar studie werkte zij enige tijd als Legal Assistent bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, waar ze kennismaakte met de praktijk van het internationaal recht. Daarnaast liep ze stage op de internationale arbitrage sectie van Freshfields Bruckhaus Deringer in Parijs.

Ingelijfd door De Brauw
Bij terugkeer uit de Franse hoofdstad in mei 2012 werd ze al benaderd door De Brauw Blackstone Westbroek, waar ze zich vanaf augustus 2014 als advocaat-stagiair zal bezighouden met internationaal arbitragerecht. “Ik ben heel dankbaar dat ik toen al een contract kreeg aangeboden, ook al kan ik pas deze zomer beginnen”, zegt Buga.

De Brauw was voor haar niet bepaald de enige keuze. “Ik had contact met meerdere advocatenkantoren in de VS en in Parijs, maar daar had ik als jurist aan het werk gekund, niet als advocaat. Bij De Brauw krijg ik die kans wel, zodat ik me in Nederland verder kan ontwikkelen als advocaat en later meer keuzes heb om bij internationale kantoren of in andere landen te gaan werken.”

Een andere belangrijke reden om voorlopig in Nederland te willen werken is er ook, ondanks dat haar ouders weer in Washington DC wonen. “Ik voel me hier ontzettend thuis en heb hier veel vrienden. Ook daarom ben ik gebleven.”

Top 10 Best Young Law Professionals

1. Irina Buga (25) – advocaat-stagiaire bij De Brauw Blackstone Westbroek

2. Loes Mensink (25) –  pensioenspecialist bij Clifford Chance

3. Malte Malycha (30) – advocaat en curator bij Stibbe

4. Andrea Goossens (28) –  advocaat bij Allen & Overy

5. Michiel Blommestijn (26) –  trial support officer Joegoslavië Tribunaal

6. Jitske Weber (30) – mededingsspecialist Van Doorne

7. Peter Koops (29) – advocaat medewerker Trip Advocaten

8. Maurits de Haan (27) –  advocaat-medewerker bij Houthoff Buruma

9. Bas Razenberg  (25) –  advocaat-stagiair bij Loyens & Loeff

10. Mark Pluimers (29) – officier van Justitie, Functioneel Parket Zwolle 

 

    | Mail de redactie | Print