De Snelste Advocaat: 'Alleen al om die titel is het leuk om te winnen'

Geen zwarte toga's of kantooroutfits deze keer, maar roze broekjes en andere sportkledij. Afgelopen zondag liepen 240 advocaten mee bij de Sdu Royal Ten in Den Haag. Ze deden mee met het onderdeel De Snelste Advocaat en liepen de sterren van de hemel. Michiel van Dijk, Tessel Kuijten, Erik Scheers, Roos Hordijk en beide teams van Simmons & Simmons waren het snelst.

In een straal van tweehonderd meter rondom het kantoor van Sdu Uitgevers lopen mensen in sportkleding op zoek naar het kantoor van Sdu Uitgevers, dat de start en finish is van de hardloopwedstrijd. Eenmaal dichterbij is duidelijk te horen en te zien waar het te doen is. Ruim 3000 deelnemers verzamelen zich op de Prinses Beatrixlaan. Maar goed dat de advocaten een rood T-shirt met logo dragen en daarmee goed te onderscheiden zijn van de vele anderen. De shirts van de zeven à acht lopers van BarentsKrans zijn overigens zo mogelijk nog opvallender, met het haast lichtgevende geel en blauw.

Terwijl de lopers voor de 5 kilometer van start gaan, spelden vier dames van de Brauw Blackstone Westbroek hun wedstrijdnummer nog op hun shirt. Ze zijn onderdeel van een team van tien mannen en vrouwen dat de 10 kilometer loopt. Ze hebben ieder voor zich getraind. "Of helemaal niet," zegt een van hen. "Maar er is een hele snelle bij," wijst ze naar collega Tessel Kuijten. Kuijten: "Ik ga voor een tijd onder de drie kwartier. Maar behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst."

De lopers van de 5 kilometer druppelen even later met rode hoofden bij Sdu binnen. Volgens hoofd HR van NautaDutilh Irene van der Veen ging het heel goed. "Het is lekker weer, het was een leuk rondje door het bos en we hadden veel aanmoediging. En de rode shirts liepen goed vooraan."

Vrijheid

Niet lang daarna reikt Adrie van de Streek, directeur van de Stichting Lawyers for Lawyers (L4L), de eerste prijzen uit. Ze neemt meteen de gelegenheid te baat om te vertellen waarvoor alle deelnemers hebben gelopen. De stichting komt op voor advocaten in landen waar zij niet in vrijheid hun beroep kunnen uitoefenen, waar ze worden gearresteerd, gestraft en mishandeld omdat ze bepaalde cliënten vertegenwoordigen.

Van de Streek is heel blij vandaag, want L4L dankt haar bestaan aan donaties van individuele advocaten en advocatenkantoren, jonge balies en van acties als deze. Het inschrijfgeld krijgt een goede bestemming. Het wordt bijvoorbeeld besteed aan de proceswaarneming van 37 advocaten die in Turkije vast zitten omdat ze cliënten vertegenwoordigen die een link hebben met de Koerdische kwestie. L4L zorgt daarnaast voor internationale aandacht en druk op het proces en is een morele steun voor de advocaten zelf.

Bier tot aan het plafond

De prijzen voor de 5 kilometer gaan naar het team van Simmons & Simmons, de snelste vrouwelijke advocate Roos Hordijk van Kneppelhout & Korthals (20:09) en naar de mannelijke winnaar, die de ronde liep in achtien minuten en vier seconden: Erik Scheers van Everaert Advocaten uit Amsterdam. Scheers: "Alleen al om de titel is het leuk om te winnen." Hij had het zelfs een klein beetje verwacht "Er zijn genoeg mensen die sneller lopen dan ik, maar daar moet maar net een advocaat bij zitten." Dat zat er dus niet, en hij had nog wel even door kunnen lopen ook. Hij had zich eigenlijk voor de 5 én de 10 kilometer ingeschreven. "Met veertig minuten pauze ertussen kon dat wel. Maar een collega van mij was te laat met inschrijven, dus mocht zij van mij de 10 doen."

Aan de start van de 10 kilometer stond iedereen zich nog even te rekken en strekken en een praatje te maken, maar bij de finish is dat wel anders. Met vertrokken gezichten lopen velen er bij of ze elk moment kunnen instorten. Tegen de tijd dat algemeen deken Jan Loorbach de prijsuitreiking voor zijn rekening neemt, is iedereen echter uitgehijgd en toe aan een biertje. "Dit jaar staan er tot aan het plafond kratjes Jupiler om de advocaten van bier te voorzien," zegt Loorbach. Voordat hij de echte winnaars bekendmaakt, zet hij nog even de lokale deken van Rotterdam in het zonnetje. Hij wint een schort omdat hij vandaag de snelste deken was. Hij was de enige deken die meedeed.

De collega van Tessel Kuijten van De Brauw krijgt vervolgens gelijk. Kuijten blijkt met 42:02 inderdaad alle andere dames achter zich te hebben gelaten en mag zich de snelste vrouwelijke advocaat op de 10 kilometer noemen. Het snelste team is ook nu Simmons & Simmons en de snelste mannelijke advocaat is Michiel van Dijk van CMS Derks Star Busmann met 36.53.

Kijk voor meer uitslagen op desnelsteadvocaat.nl.

Klik hier voor de foto's van het evenement

    | Mail de redactie | Print