Deloitte Legal lanceert wereldwijde consultancy dienst voor general counsel

Deloitte Legal lanceert een wereldwijde nieuwe dienst voor general counsel en hun juridische afdelingen: Legal Management Consulting (LMC). Het accountantskantoor omschrijft LMC als ‘een internationale multidisciplinaire service die tot doel heeft de general counsel en hun juridische afdelingen te helpen bij het navigeren door de snelle transformatie van de juridische sector’. 

In een persbericht zegt Deloitte Legal inmiddels honderd professionals in tien landen in huis te hebben, die wereldwijd klanten helpen met de methodologie van LMC. Eigen onderzoek in 2016 wees uit dat 62% van de bedrijfsjuristen, general counsel, CEO’s of CFO’s op zoek zijn naar manieren om het functioneren van de juridische afdeling te veranderen. Met LMC wil Deloitte Legal bedrijfsjuristen helpen ‘hun legal operating model te verbeteren om efficiënter en effectiever juridische diensten binnen de onderneming te leveren’. 

“Voor bedrijven is het noodzaak dat hun juridische teams gelijke tred houden met de commerciële behoeften van het bedrijf en meer verantwoordelijkheden op zich nemen met minder middelen,” zegt Piet Hein Meeter, Managing Director van Deloitte Global. “De toegenomen complexiteit en vraag vanuit het bedrijf zorgen voor een onhoudbare werklast voor bestaande interne juridische afdelingen. Ze worden geconfronteerd met verscherpt toezicht op de regelgeving, toenemende werkdruk, snellere technologische vooruitgang en groeiende eisen vanuit het bedrijf. Om die reden heroverwegen juridische afdelingen hun operationele modellen, om meer efficiëntie te bereiken en de toegevoegde waarde voor het bedrijf te vergroten.”

Verder constateert Deloitte Legal hoe in veel grote bedrijven recentelijk een nieuwe functie is ontstaan, die van Chief Legal Operating Officer (CLOO). Deze nieuwe rol richt zich op de operationele behoeften van een juridische afdeling. De CLOO is in dit kader vaak belast met het leiden van de transformatie van de juridische afdeling. Legal Management Consulting helpt deze CLOOs en hun teams om hun manier van functioneren effectief te veranderen.

De LMC-aanpak integreert internationale sectorkennis, innovatie, methodologie en technologie. Om de richting voor juridische afdelingen te helpen bepalen, ondersteunt Deloitte Legal met LMC bij het stellen van prioriteiten voor het beheren van juridische risico's, het naleven van de juiste regelgeving en het beschermen van de bedrijfsreputatie. De LMC-teams helpen daarnaast bij de implementatie van innovatieve juridische technologie die daadwerkelijk bijdraagt aan de verbetering van de kwaliteit en verlichting van de werkdruk van juridische afdelingen.

De lancering van LMC volgt nadat Deloitte Legal vorige week bekend maakte definitief de Britse juridische markt te willen betreden. Het kantoor is de laatste van de accountancy Big Four om hiervoor een Alternative Business Structure op te richten, meldt Legal Week. KPMG (wereldwijd 2.200 juristen), EY (2.100 juristen) en PwC (2.500 juristen) deden dit al zo’n vier jaar geleden. Deloitte Legal heeft wereldwijd 1.800 juristen in dienst.

Deloitte zal zich in Groot-Brittannië in eerste instantie richten op onder meer arbeidsrecht, belastingadvies en geautomatiseerde document reviews. De zoektocht naar geschikte partners en juristen is inmiddels begonnen.

    | Mail de redactie | Print