Demonstratie Den Haag: ‘Red de Rechtsbijstand’

Enkele honderden advocaten waren donderdagmiddag in Den Haag bijeen om te protesteren tegen de afkalving van de gefinancierde rechtsbijstand. Voorafgaand aan het spoeddebat over het rapport van de commissie Van der Meer – die stelde dat er 127 miljoen euro per jaar bij het stelsel moet – ging het in een stoet naar de Tweede Kamer.

Daar gearriveerd werden de advocaten toegesproken door algemeen deken Bart van Tongeren. Van Tongeren stelt dat er in 2008 en 2013 werd geprotesteerd tegen bezuinigingen op de rechtsbijstand, maar dat “nu de maat echt vol is”. “Er moeten nú maatregelen worden getroffen,” aldus de deken. De aanwezigen applaudiseren.

Daarna spreken de Kamerleden Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) en Van Nispen (SP) de advocaten kort toe. Buitenweg memoreert dat Nederland deze week een plaats in de top vijf van beste rechtsstelsels van de wereld kreeg toebedeeld, en dat dat zo moet blijven. Meer geld voor de gefinancierde rechtsbijstand hoort daar bij, aldus het Kamerlid. Ze heeft een bos bloemen bij zich voor alle aanwezigen. “Deze zijn voor de mensen die het verdienen. Dat is niet de minister, dat zijn jullie.”

Michiel van Nispen roept ook dat “de maat vol is”. “De grenzen zijn bereikt, nee, overschreden. Jullie zijn idealisten, en ongelofelijk belangrijk voor de rechtsstaat.” Van Tongeren bedankt alle aanwezigen voor de komst. De toga's moeten weer terug in de tas, het is namelijk niet toegestaan die in de Tweede Kamer te dragen.

    | Mail de redactie | Print