Door NRC gecheckt: jonge loodgieter verdient niet meer dan jonge advocaat

Hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck van Quote zei in televisieprogramma Pauw dat jonge loodgieters meer verdienen dan een jonge advocaat. NRC Checkt zocht het uit – onder meer aan de hand van het jaarlijkse beloningsonderzoek van Advocatie –, en komt tot de conclusie dat de bewering niet klopt.

‘Een loodgieter begint in de regel eerder met werken, waardoor die op de leeftijd dat de advocaat-stagiair van start gaat mogelijk al iets meer verdient. Maar een salaris van een beginnend advocaat is ongeveer gelijk aan dat van een beginnend loodgieter,’ aldus de krant.

Volgens de CAO Metaal en Techniekverdient een loodgieter van 22 jaar tussen 1.846 en 3.166 euro bruto per jaar. Een eigenaar van een loodgietersbedrijf in Limburg komt tot een aanvangssalaris van 2.300 euro bruto per maand.

Volgens de richtlijn voor het bruto maandsalaris van de Nederlandse Orde van Advocaten krijgt een advocaat-stagiair 2.292 euro bruto in het eerste jaar, 2.612 euro in het tweede jaar en 2.903 euro in het derde jaar. Het betreft een richtlijn, Nederlandse advocatenkantoren kunnen zowel naar boven als naar beneden afwijken.

Eenmaal advocaat, dan verdient hij of zij als eerstejaars tussen de 2.292 en 4.090 euro bruto, blijkt uit het jaarlijkse beloningsonderzoek van Advocatie.

Verderop in de carrière klimmen advocaten ‘relatief snel’, aldus NRC Checkt: in hun zevende jaar verdienen ze tussen de 4.461 en 8.564 euro bruto per maand.

Klik hier voor de bruto maandsalarissen van eerste-, vierde- en zevendejaars advocaten

    | Mail de redactie | Print