Freshfields en Vestius adviseren bij overname ANP door Talpa

Cross-mediabedrijf Talpa van John de Mol koopt ANP en voegt daarmee onafhankelijke nieuwsvoorziening toe aan haar aanbod. Talpa neemt de aandelen van ANP over van Vereniging Veronica. Freshfields en Vestius leverden juridisch advies tijdens het dealproces.

Veronica was sinds 2010 de eigenaar van het ANP. Volgens Talpa-eigenaar John de Mol biedt de overname een grote meerwaarde voor het journalistieke landschap. 'Op het terrein van de nieuwsvoorziening in dit land ken ik geen sterker merk dan het ANP als je denkt aan snelheid en feitelijke juistheid. Uitgerekend in deze tijden waarin fakenieuws aan de orde van de dag is, moeten we onafhankelijke berichtgeving koesteren. Wij gaan het ANP een vooraanstaande en speciale plek geven binnen Talpa Network,' aldus De Mol.

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) bestaat sinds 1934 en levert jaarlijks honderdduizenden nieuwsberichten, foto’s, radiobulletins en video’s. Daarnaast werkt het ANP nauw samen met internationale nieuwsagentschappen. Het ANP onderhoudt jarenlange samenwerkingsverbanden met de Nederlandse journalistiek. Een snel groeiend aantal bedrijven, organisaties en overheidsdiensten zet het ANP in voor mediadistributie, mediamonitoring, strategische analyses, content creatie en andere services.

Bij de acquisitie werd Talpa, evenals bij recente acquisities van SBS, Sky Radio en Emesa, bijgestaan door Freshfields Bruckhaus Deringer. Het dealteam werd geleid door Harald Spruit en bestond verder uit Lisa Hees, Julius Kahn, Jan-Jaap Koningsveld, Brechje Nollen, Liedewij Slagman en Bob van Kasteren.

Vestius Advocaten adviseerde V-Ventures en haar enig aandeelhoudster Vereniging Veronica bij de overdracht van alle aandelen aan Talpa Holding. Het M&A-team bestond uit Helger Kamerman, Daan van Noord en Pieter Verloop. V-Ventures kreeg financeel advies van de corporate finance adviseurs van AXECO. AXECO werkte met Hans de Haan, Roderick Smits en Sophie Jaspers aan de deal.

De ondernemingsraad en redactieraad van het ANP staan achter de overname. Een overnameprijs is niet bekend gemaakt.

Een overzicht van deze deal is te vinden in de OverFusies-databank

    | Mail de redactie | Print