Freshfields-partner naar de Sahara voor ‘thoughest footrace on earth’

Discovery Channel plakte er al het label ‘zwaarste voettocht ter wereld’ op: de Marathon des Sables (MdS). Ofwel: in zes etappes over zeven dagen ruim 250 kilometer lopen dwars door de even spectaculaire als onherbergzame Sahara. Freshfields-partner Rutger Kleemans durft de uitdaging aan en vliegt begin april naar Marokko om deel te nemen. “Ik doe het voor het avontuur.”

Door Joris Rietbroek

Circa duizend renners uit alle windstreken doen jaarlijks mee aan de MdS, die voor het eerst werd gehouden in 1986. Het evenement is populair: alle beschikbare plaatsen voor 2017 zijn al vergeven en de inschrijving voor 2018 is reeds gestart. Tijdens deze ultraloop houden enkele honderden vrijwilligers weliswaar een oogje in het zeil, maar in wezen zijn de deelnemers op zichzelf aangewezen. Al hun bagage, voeding en drinken – ‘alles wat nodig is om te overleven’ – moeten zij zelf meesjouwen. Wel wordt er onderweg water uitgereikt, staan er medische teams klaar en kunnen de renners voor overnachtingen terecht in tentenkampen.

Maar waarom zou iemand dat in vredesnaam willen, je een week lang compleet afbeulen onder zulke omstandigheden en niet te vergeten: de verschroeiend hete woestijnzon? “Ik weet het oprecht niet,” lacht Kleemans bij navraag. “Ik loop al een aantal jaar hard met een groep vrienden; twee piloten, een consultant en een Officier van Justitie. Nadat we al meerdere marathons hadden gelopen, van New York tot Rotterdam, vonden we het tijd voor iets geks. Dus we doen het voor het avontuur, en om uit te vinden hoever we kunnen gaan.”

Lopen in OmanEen documentaire over de MdS bracht hen op het idee. Kleemans en zijn vrienden schreven zich ruim van tevoren in, waarna de training kon beginnen. “In november vorig jaar zijn we naar Oman gegaan om te oefenen,” vertelt de IP/IT-advocaat. “Daar wordt ook zo’n ultramarathon in de woestijn gehouden, maar dan korter: 150 kilometer in vijf dagen.” Ter verdere voorbereiding staat er nog een bezoek aan het Nationaal Sportcentrum in Papendal in de agenda: “Daar hebben ze een hittekamer waarin je kunt trainen, om uit te proberen wat je lichaam aankan.”  

Gelukkig voor Kleemans verliep de loop in Oman heel goed. “Aan de hitte wen je vanzelf. Het was daar een graad of dertig, een aangenaam droge hitte, dat was goed te doen. Verder is het in de woestijn schitterend en doodstil. Je hoort geen enkel geluid, en intussen neemt het zand de prachtigste kleuren aan. Je moet je natuurlijk wel dwingen om iedere vijf minuten een paar goede slokken water te nemen. In de Sahara kan het overdag nog heter worden, maar aan de afstand zal het niet liggen: ik heb afgelopen weekend nog 51 kilometer gelopen in Nederland.”

Hij wordt eerlijk gezegd nog het meest nerveus van het idee dat hij een week zonder telefoon zal leven. “Je zult in noodgevallen wel bereikbaar zijn via de organisatie, maar in wezen ben je totaal afgesloten van de buitenwereld. Dat vind ik spannend, maar als ik eenmaal in het moment zit, zal ik er geen last van hebben, denk ik. Dan zal het vooral een bevrijdend gevoel geven dat je alleen maar aan het rennen bent.” Hoe dan ook is hardlopen voor Kleemans de ultieme ontspanning naast zijn drukke baan bij Freshfields Amsterdam. “Het is ideaal als voorbereiding op een pleidooi of om de stress die je soms hebt op het asfalt achter te laten. Ik word er echt een aangenamer persoon van.”

Bekijk een video-impressie van de Marathon des Sables.

    | Mail de redactie | Print