Gelderse strafadvocaten plannen actie: maand lang geen piketdiensten

Als per 1 maart de nieuwe regelgeving rond juridische bijstand tijdens een politieverhoor ongewijzigd ingaat – en het kort geding hierover tegen de Nederlandse staat dus wordt verloren – zullen Gelderse strafrechtadvocaten een maand lang geen piketdiensten draaien. Dit dreigement volgt na een bijeenkomst die zo’n honderd advocaten maandag bijwoonden in Arnhem.

Voor verdachten die in Gelderland worden aangehouden, zou dit concreet betekenen dat zij dan hoogstwaarschijnlijk tevergeefs een beroep doen op een advocaat. De Gelderse advocaten sluiten zich met dit actieplan aan bij de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA), die vorige week bekendmaakte een kort geding aan te spannen tegen minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) wegens de nieuwe regels.

De NVSA noemt de maximale vergoeding van ruim 150 euro gebaseerd op anderhalf uur bijstand ‘een fooi’. Hooguit in zware zaken kan er drie uur worden gedeclareerd, terwijl verhoren veel meer tijd - zelfs dagen - in beslag kunnen nemen. Daarnaast hekelt de vereniging de regel dat advocaten niet tijdens, maar alleen voor of na afloop van het verhoor met hun cliënt mogen overleggen.

Op de bijeenkomst van maandag opperden meerdere advocaten aanvankelijk zelfs om zich massaal te laten uitschrijven van de piketlijst, vertelt Frank Janzing van de Orde van Advocaten in Gelderland (Janzing Brink Schipperus advocaten). Uiteindelijk werd dit idee toch te radicaal bevonden en wachten de advocaten hoe dan ook eerst de uitkomst van het kort geding af. “We hebben besloten alle medewerking aan de piketdienst een maand op te schorten als het kort geding wordt verloren,” zegt Janzing. “We zullen zodoende niet eens reageren op meldingen.”

Op de Gelderse piketlijst staan zo’n 230 advocaten; Janzing gaat er gebaseerd op wat hij maandag tijdens de bijeenkomst opving vanuit dat zeker 80% zal meedoen, mocht het zover komen. “Anders heeft het ook geen zin.”

Intussen is nog steeds niet bekend wanneer het kort geding tegen Van der Steur zal plaatsvinden, meldt NVSA-voorzitter Geertjan van Oosten. Hij is op de hoogte van het Gelderse actieplan: "Ik hoorde uit de wandelgangen veel sympathie hiervoor. Mogelijk gaat het een carrousselactie worden per arrondissement."

 

    | Mail de redactie | Print