Halverwege 2019: de Top 10 best gelezen artikelen van Advocatie

De jaarcijfers over 2018 van de NV’s onder de advocatenkantoren, de best betalende kantoren uit De Stand van de Advocatuur en de autorecensie van de Tesla model 3 zijn de drie best gelezen artikelen op Advocatie van de eerste helft van 2019. Verder in de Top 10 onder andere een nieuw Rotterdams litigationkantoor, een uit de hand gelopen onbegrepen grap, een parkeerruzie en een overspannen advocate bij de rechter.

1. Jaarcijfers Top 50 2018: omzet Dentons Boekel met ruim de helft gegroeid
De Nederlandse vestiging van ’s werelds grootste advocatenkantoor Dentons raakte in 2018 op stoom: het kantoor behaalde vorig jaar 53% meer omzet dan in 2017. Verder beleefden middelgrote kantoren BarentsKrans en Taylor Wessing volgens hun jaarrekeningen gouden tijden, met respectievelijk ruim 18% en 17% meer omzet.

2. De Brauw, Linklaters, Hogan Lovells best betalende advocatenkantoren
Natuurlijk altijd goed voor de kijkcijfers: de salarissen uit De Stand van de Advocatuur & het Notariaat. De Brauw Blackstone Westbroek, Linklaters, Hogan Lovells en Stek zijn de best betalende advocatenkantoren als het gaat om de bruto salarissen van eerste-, vierde- en zevendejaars advocaten. Het betreft dan het maandsalaris exclusief vakantiegeld en eventuele bonussen.

3. Tesla Model 3: herdefinitie
Onze autoredacteur Ewoud Hallebeek wilde de eerste zijn die de Tesla model 3 – ‘de Tesla voor de massa’ – besprak. Dat wierp vruchten af: zijn recensie prijkte bovenaan in de Google-zoekresultaten, met grote lezersaantallen tot gevolg. Over de auto zelf: ‘De superieure wegligging, het niet aflatende vermogen, de precieze besturing en de totale afwezigheid van motorgeluid zorgen voor een welhaast surrealistische rijervaring.’

4. Vijf Loyens & Loeff-advocaten beginnen nieuw litigationkantoor
Vijf advocaten van Loyens & Loeff begonnen per 1 mei een nieuw litigationkantoor in Rotterdam: Brande & Verheij LLP. De naamgevers zijn voormalig Loyens & Loeff-partner Jeroen van den Brande en senior advocaat Theodoor Verheij. De voornaamste reden voor deze stap: geen zaken meer hoeven weigeren vanwege belangenconflicten.

5. Onbegrepen grap advocatenvrienden loopt gierend uit de hand
Op positie vijf een tuchtzaak over een door een betrokkene onbegrepen grap op de voicemail. Het betreft een inside joke tussen twee advocaten die elkaar al twintig jaar kennen, maar een cliënt krijgt er lucht van. De tuchtrechter tilt er uiteindelijk niet al te zwaar aan: uiteindelijk is de betamelijkheidsnorm niet geschonden en heeft verweerder zich niet onnodig grievend uitgelaten, aldus de Raad van Discipline.

6. Overspannen advocate naar rechter om opzegging dienstverband
Een advocate komt na haar zwangerschapsverlof en een vakantie terug op kantoor. Al op dag één concludeert ze niet verder te willen: ze zegt haar dienstverband op. Enkele weken later zegt ze in een opwelling te hebben gehandeld. Maar daarom hoeft haar werkgever de opzegging nog niet te vernietigen, aldus de Rechtbank Overijssel.

7. Baker McKenzie botst met Q-Park: 'misbruik van machtspositie'
Ze staan lijnrecht tegenover elkaar: advocatenkantoor Baker McKenzie verwijt parkeerexploitant Q-Park ‘monopolistengedrag’ nadat de firma een aantal parkeertransponders van Baker heeft uitgezet en een kortingsregeling heeft stopgezet. Q-Park zegt op haar beurt dat Baker gewoon marktconform moet gaan betalen. Dat kunnen ze best, als advocatenkantoor met gigantische omzetten en winsten. Q-Park trekt uiteindelijk aan het langste eind.

 8. Nederlands advocatenteam wint het WK Voetbal voor Advocaten
Het Nederlands Advocaten Voetbalteam veroverde in het Portugese Portimao het elfde WK Voetbal voor Advocaten. Het team van Nederlandse advocaten en fiscalisten versloeg in de finale nipt thuisland Portugal, na een bloedstollende penaltyreeks. De verdere opbrengst naast de beker: een gebroken keepersneus en een gebroken sleutelbeen…

9. Dit zijn de kanshebbers voor de Gouden Zandlopers 2019
De flinke stapel nominaties voor de Gouden Zandlopers zorgde voor stevige inhoudelijke discussies onder de vijfkoppige jury: wat is nu echt innovatief in de advocatuur, en wat heeft de cliënt eraan? Welk jong juridisch talent springt er nu echt uit? En welk Nederlands Legal Tech-bedrijf heeft het al verder geschopt dan de concurrentie? Na een intensief juryberaad in Amsterdam werden in dit artikel de shortlists in de divers categorieën bekendgemaakt.

10. Gelezen: Vrijgevochten van Mirjam de Blécourt
Recensie van het dit jaar verschenen boek Vrijgevochten van arbeidsrechtadvocate Mirjam de Blécourt. Het boek kent een aantal constanten – keihard werken en keihard werken in combinatie met het moederschap – en een aantal kantelmomenten. Zo moet ze van haar vader na een vrijgevochten lagere school naar een streng lyceum, vindt ze een alternatief voor het ‘last in, first out’-principe en wordt ze bij Baker McKenzie gepasseerd voor het internationale partnerschap. Dat laatste hebben ze geweten.

Advocatie gaat de komende weken in de zomerstand: de nieuwsbrief verschijnt tot eind augustus alleen op woensdag
 

    | Mail de redactie | Print