Hogan Lovells, NautaDutilh aan boord bij Franse overname Endemol Shine

Het Franse televisiebedrijf Banijay neemt productiehuis Endemol Shine Group over van Disney en investeerder Apollo Global Management. Endemol Shine - hoofdkantoor in Amsterdam – stond al enige tijd in de etalage. Teams van Hogan Lovells en NautaDutilh leiden de overname juridisch in goede banen.

Endemol Shine Group ontstond in 2014 als gevolg van de samenvoeging van de productiemaatschappijen Endemol (eind jaren negentig ontstaan uit de fusie tussen de tv-bedrijven van Joop van den Ende en John de Mol), Shine en Core Media. Endemol Shine is de maker van bekende programma’s als Big Brother, Masterchef, Black Mirror en Peaky Blinders. In Nederland verzorgt het productiehuis onder meer de digitale kanalen Fox Sports Eredivisie en Fox Sports International.

Banijay is de naam achter bekende tv-programma’s als Expeditie Robinson en Temptation Island. Met de overname van Endemol Shine ontstaat ’s werelds grootste productiehuis voor televisie, met een omzet van circa drie miljard euro, aldus Banijay in een persverklaring. Het overnamebedrag is niet bekend gemaakt, al leggen de Fransen volgens Engelse media ongeveer twee miljard euro op tafel.

Endemol Shine krijgt juridisch advies van Paul, Weis en van een Nederlands Hogan Lovells-team onder leiding van Amsterdams partner Victor de Vlaam. Aan de transactie werken verder mee: Aafke Pronk, Jacob Hoogslag, Chantalle Schoegje, Marieke Plaisier, Janelle de Ruiter, Leonie Huisman, Sanne Bouwers, Joris de Leeuw, Maria Benbrahim, Jan de Snaijer, Anton Louwinger en Matthijs Dols.

Banijay deed voor deze miljardenaankoop een beroep op lead counsel Darrois Villey Maillot Brochier en op de Nederlandse Corporate M&A-sectie van NautaDutilh. Leo Groothuis en Stefan Wissing treden op als lead partners; verder dragen Anne Marie Verschuur en Jeroen Boelens (Intellectual Property), David Vietor (Banking & Finance) en Nina Kielman (Tax) bij aan de totstandkoming van de deal.

    | Mail de redactie | Print