Kantoor Anotaris van aangehouden kandidaat-notaris uit Bunnik failliet

Anotaris in Bunnik, het kantoor van de onlangs aangehouden kandidaat-notaris Job Broos, is vorige week failliet verklaard door de rechtbank Midden-Nederland. Broos is een van de drie (kandidaat-)notarissen die door het Openbaar Ministerie wordt verdacht van valsheid in geschrifte en betrokkenheid bij faillissementsfraude. Half juni werd hij voor onbepaalde tijd geschorst.

Sinds zijn schorsing werden de werkzaamheden van Anotaris al waargenomen door andere notarissen. Dit zal ook in de weken na het faillissement nog het geval zijn, totdat het protocol van Anotaris definitief is ondergebracht bij een andere notaris, meldt curator Dulack (Van Benthem & Keulen) op de website van Anotaris. ‘Voor de bestaande klanten, dossiers en opdrachten zijn er geen gevolgen en zullen de geplande afspraken doorgang vinden’. 

Het faillissement is op initiatief van de onderneming aangevraagd, zegt de curator desgevraagd. Of het faillissement van het budgetnotariskantoor voortvloeit uit de recente gebeurtenissen of uit de bedrijfsvoering over een langere periode, valt volgens hem nog niet te zeggen.

Anotaris werd in 2005 opgericht door ex-notaris Thomas Langerwerf, tevens oprichter van 010Notaris in Rotterdam, die zijn kantoor enkele jaren later verkocht aan Job Broos. Langerwerf werd zelf lange tijd verdacht van betrokkenheid bij verdachte transacties. In 2014 werd hij uiteindelijk door het Gerechtshof Amsterdam uit het ambt ontzet.

Broos is een van de drie kandidaat-)notarissen die half juni werden gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij faillissementsfraude. De drie werden allen per direct en voor onbepaalde tijd geschorst; voor hun praktijken werden waarnemers aangesteld. De aanhoudingen maakten deel uit van een strafrechtelijk onderzoek naar faillissementsfraude, valsheid in geschrifte en oplichting door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). In totaal werden vijf verdachten aangehouden en nam de FIOD op meerdere plekken in het land administratie in beslag. 

De notarissen zouden als facilitator hebben opgetreden bij het begeleiden van ondernemingen naar een faillissement, waardoor de schulden van deze bedrijven uiteindelijk niet werden betaald. Volgens het OM zijn de notarissen betrokken geweest bij de aandelenoverdrachten van vele bedrijven die onderzocht worden in deze fraude zaak. NRC schreef recentelijk hoe een particulier via Anotaris tegen betaling een bedrijf op zijn naam kreeg. Korte tijd later ging dit bedrijf failliet en werd de man in kwestie overstelpt met incasso’s. 

De drie verdachte notarissen zijn inmiddels weer op vrije voeten, bevestigt het functioneel parket. Omdat ze alle drie voor onbepaalde tijd geschorst zijn, zag de rechter-commissaris geen reden om hen nog langer in voorarrest te houden, zegt een woordvoerster van het OM.

    | Mail de redactie | Print