League Tables Q1 2019: NautaDutilh neemt de leiding, sterke start voor AKD

NautaDutilh heeft in het eerste kwartaal van 2019 de meeste M&A-deals begeleid – 16 stuks – en voert daarmee de eerste League Tables van het jaar aan. AKD zit Nauta op de hielen met eveneens 16 deals, maar komt op de tweede plaats vanwege niet-bekendgemaakte dealwaardes. NautaDutilh-partner Joost den Engelsman voert de individuele ranking aan.

Zowel qua dealvolume als –waarde gaat NautaDutilh in het eerste kwartaal op kop, met de kanttekening dat de dealwaarde van bijna twaalf miljard euro die het kantoor mag noteren grotendeels te danken is aan de medewerking aan twee grote internationale overnames met aanzienlijke Nederlandse aspecten. NautaDutilh trad bij deze overnames op als Nederlandse co-counsel.

Het gaat hierbij om de verkoop van diverse UPC-onderdelen (incl. Nederlandse) aan Zwitserse cliënt Sunrise Communications ter waarde van ruim 5,5 miljard euro, en de overname van het Zwitserse Wabco (fabrikant van rem- en veiligheidssystemen, inclusief de Nederlandse onderdelen en BV’s) door ZF Friedrichshafen, Duits leverancier van aandrijf- en chassistechnologie. Bij beide overnames stond partner Joost den Engelsman aan het hoofd van de NautaDutilh-teams die aan de deals werkten.

Ook AKD heeft een actief eerste kwartaal van 2019 achter de rug: het kantoor heeft begeleide transacties aangemeld. Partner Carlos Pita Cao eindigt het hoogst in de ranking voor individuele juridisch adviseurs, met vijf aangekondigde deals achter zijn naam.

Verder wordt uit de league tables duidelijk dat er met name in de Nederlandse (hogere) midmarket volop dealactiviteit is: kantoren als deBreij en Lexence focussen op deze markt en eindigen in de rankings op de plaatsen drie en vier, met respectievelijk twaalf en elf deals. DeBreij-partners Wytse Huidekoper, Laura Overes en Gaston Freijser staan keurig naast elkaar in de individuele ranglijst: zij adviseerden ieder bij vier transacties.

Internationaal gezien heeft de M&A-markt de afgelopen jaren betere tijden gekend: een nieuw Global M&A-rapport van Allen & Overy spreekt van de traagste start van het jaar sinds 2009 als het gaat om het aantal grensoverschrijdende deals. Het totale aantal fusies en overnames en de totale dealwaarde wereldwijd namen in het eerste kwartaal van dit jaar flink af, respectievelijk met 33% en 23%.

In de OverFusies League Tables vertaalt deze ontwikkeling zich over het algemeen in lagere dealaantallen dan in het eerste kwartaal van 2018: vooral Loyens & Loeff, Allen & Overy en DLA Piper meldden afgelopen kwartaal fors minder deals aan. Toch zijn er ook kantoren die in de eerste drie maanden van dit jaar meer deals konden aankondigen dan een jaar geleden (o.a. NautaDutilh, AKD). Algemene marktomstandigheden zeggen kortom nooit alles.

In de OverFusies databank worden alleen deals opgenomen met een minimale dealwaarde van € 5 miljoen en deals waarbij minimaal één van de betrokken partijen een Nederlands hoofdkantoor heeft. De bedragen in de tabellen zijn gebaseerd op transacties met openbaar bekend gemaakte dealwaardes.

Juridisch adviseurs naar dealaantal 

KantoorAantal deals Q1 2019Aantal deals Q1 2018Dealwaarde in € (miljarden)
01. NautaDutilh1612 11,89 
02. AKD1614 n.b.
03. deBreij1213 n.b. 
04. Lexence1113 n.b.
05. Stibbe1011 2,69
06. Loyens & Loeff919 2,11 
07. Allen & Overy918 1,20 
08. DLA Piper613 0,155 
09. Freshfields Bruckhaus Deringer6n.b. 
10. De Brauw Blackstone Westbroek510 0,928 


Juridisch adviseurs (personen) naar aantal  

TeamleiderKantoorAantalDealwaarde in € (miljarden)
01. Joost den EngelsmanNautaDutilh 11,73 
02. Carlos Pita CaoAKD n.b. 
03. Egbert VroomStibbe2,13 
04. Erwin RademakersAKDn.b. 
05. Wytse HuidekoperdeBreij n.b. 
06. Laura OveresdeBreij n.b. 
07. Gaston FreijserdeBreij n.b.
08. Michiel MartinBarentsKrans n.b.
09. Bram CaudriHouthoff n.b.
10. Luc HabetsLexence n.b.

Meer dealinformatie is te vinden in de OverFusies-databank.

    | Mail de redactie | Print