Miljardendeal: De Brauw en Houthoff adviseren bij creatie halfgeleiderreus

NXP, de voormalige chipdivisie van Philips, koopt Amerikaanse concurrent Freescale. Dat mocht wat kosten: de aandelen en contanten die voor het bedrijf zijn neergelegd tillen de waarde van Freescale naar € 10,6 miljard. Het samenvoegen van de twee belangrijke spelers op de markt voor halfgeleiders vond plaats onder toeziend oog van De Brauw Blackstone Westbroek en Houthoff Buruma.

Zelf spreken NXP en Freescale liever van een fusie. De nieuw gevormde entiteit zou volgens het persbericht $ 500 miljoen per jaar kunnen besparen. Tevens verwacht NXP de grootste leverancier te worden van chips voor slimme auto’s, en gaat het zich focussen op The Internet of Things: zoveel mogelijk huishoudelijke apparaten in verbinding brengen met internet door middel van NXP-chips. Voor de overname had NXP $ 6,25 en 0,3251 eigen aandeel voor een Freescale aandeel over.

The smarter world
Voor de overzeese overname schakelde NXP juridisch advies in van De Brauw Blackstone Westbroek en Simpson Thacher & Bartlett. Dealcaptain Arne Grimme stuurde het team van De Brauw aan, bestaande uit Reinier Kleipool, Martin van Olffen, Lennart Crain, Casper Nagtegaal, Hanneke van Manen, Inge Doomen en Dajana Zubrinic.

Grimme merkt op hoe NXP sinds de spin-off uit Philips in 2006 altijd de ambitie heeft gehad om marktleider te worden en daarvoor tal van strategische overnames heeft gedaan. “Deze fusie met Freescale geeft NXP alle ruimte om enorm te groeien in een wereld die zij zelf the smarter world noemen. Ik vind het bijzonder mooi dat wij NXP al bijna 10 jaar mogen adviseren. Door intensief met elkaar samen te werken bij zaken die variëren van een beursgang (in 2010), fusies, overnames en arbitrages leer je elkaar goed kennen. Dat maakt de samenwerking scherper, efficiënter en ook bijzonder. Het bijstaan van NXP bij deze enorme fusie is dan ook een mooie bestendiging van deze relatie," aldus Grimme.

Driehoeksfusie
Ook verkopende partij Freescale liet zich bijstaan door twee kantoren: het Amerikaanse Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom en Houthoff Buruma voor de Nederlandse component. Alexander Kaarls en Peter Werdmuller werkten namens Houthoff aan de deal.

Kaarls spreekt van een “fantastische” transactie. Over het dealproces zegt hij: "Voor mijn kantoorgenoot Peter Werdmuller en mij was de grootste uitdaging om de transactie zo te structureren dat alle betrokken belangen zo veel mogelijk uit de verf komen, en de transactie op een goede -maar ook praktische- manier voltooid kan worden. Wij zijn uitgekomen op een 'driehoeksfusie' tussen een Bermuda entiteit en een Nederlandse N.V. op een, naar mijn weten, nog niet eerder gedane wijze in public trading markets M&A. Een mooi resultaat. Daarnaast hebben wij weer met groot plezier samengewerkt met onze co-counsel Skadden Arps en onze collega's bij De Brauw en Simpson Thacher."

Zowel NXP als Freescale zijn actief in meer dan 25 landen. De twee bedrijven samen hebben een waarde van ongeveer $ 40 miljard, aldus NXP in het persbericht. De closing van de deal vindt plaats in de tweede helft van 2015.

Een overzicht van deze deal is te vinden in de OverFusies Databank.

    | Mail de redactie | Print