Netwerk gratis inloopspreekuur groeit

Gratis inloopspreekuren bestaan al langer, maar ga er als leek maar eens naar op zoek. Zou het niet handig zijn als de rechtzoekende gemakkelijk een kantoor in de buurt kan vinden waar hij terecht kan voor een gratis spreekuur? Dat dacht Valerie Vallenduuk van Vallenduuk Advocaten in Haarlem toen ze het initiatief nam tot het opzetten van het Landelijk Netwerk Gratis Inloopspreekuur Advocaten. Binnen twee maanden meldden zich achttien kantoren aan. En als het aan Vallenduuk ligt worden het er honderden. "Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan."

Nog geen twee maanden geleden nam Vallenduuk het initiatief. Ze hoorde van het inloopspreekuur bij een ander advocatenkantoor. Een goed idee, maar de vindbaarheid ervan zette haar aan het denken. Dat ze meteen de mouwen opstroopte typeert haar. "Naast de advocatuur houd ik van ondernemen en vind ik het internet heel interessant. Ik wilde het serieus aanpakken." Ze zocht uit welke zoektermen mensen gebruiken om te zoeken naar een gratis advocaat en besloot de URL's prodeoadvocaat.nl en gratisjuridischadvies.nl te kopen.

Nu heeft Vallenduuk zelf wat moeten investeren en is aanmelden nog gratis, maar op den duur zal er een bijdrage worden gevraagd aan de kantoren. "Dat geld ga ik besteden aan het verbeteren van de vindbaarheid op internet, zodat we bijvoorbeeld op Google altijd bovenaan komen."

Om advocatenkantoren te interesseren voor het netwerk schreef Vallenduuk zelf een aantal kantoren aan. Na een tijdje kwamen de aanmeldingen echter vanzelf. Officieel gaat het netwerk op 1 januari van start, maar het is eigenlijk al groot genoeg. "Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Mijn uiteindelijke doel is dat er honderden kantoren zijn aangesloten. In 2012 wil ik in elk geval tot de 54 kantoren komen; een kantoor in alle plaatsen met een (kanton)gerecht."

Ook de meeste deelnemende kantoren wachten niet tot 1 januari, omdat ze al langer spreekuren hielden. Het voordeel zit voor die kantoren in de vindbaarheid die het landelijke netwerk biedt. 30 procent van de kantoren die deelnemen is echter met het spreekuur begonnen dankzij het netwerk.

Osse Advocaten in Houten is daar een voorbeeld van. "Ik vind het een goed initiatief, je kunt de gemeenschap wat bieden. Daarnaast levert het natuurlijk cliënten op, dat hoeven we niet te ontkennen," aldus advocaat Osse. En het lijkt al te werken. Naar de drie spreekuren die het kantoor tot nu toe hield, kwamen in totaal elf mensen en daarvan zijn er nu vijf cliënt. Mensen komen met heel verschillende dingen bij het kantoor, van arbeidszaken tot echtscheiding. Het zijn bovendien zowel toevoegingen als betaalde zaken. Osse verwacht dat het aantal bezoekers van het spreekuur de komende tijd zal oplopen. "Er is behoefte aan."

Inloopspreekuuradvocaat.nl

    | Mail de redactie | Print