Tot twaalf jaar cel geëist voor betrokkenheid bij moordpoging op Zoetermeerse advocate

Het OM in Den Haag heeft vrijdag celstraffen van twaalf en tien jaar geëist tegen twee mannen van begin twintig die worden verdacht van betrokkenheid bij een poging tot moord op een Zoetermeerse advocate in 2017. De zwaarste eis is voor de Amsterdamse Yassine D., eerder veroordeeld voor zijn rol bij het doodschoppen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012.

De twee verdachten zouden onder meer de wacht hebben gehouden voor de - tot op heden nooit gevonden - hoofdverdachte. Die kwam eind september 2017 na een afspraak te hebben gemaakt bij de advocate van Benders Advocaten op kantoor. Tijdens het gesprek stak hij haar plotseling in de hand en het gezicht. Het OM sprak vrijdagmorgen van een poging tot moord, meldt het ANP, omdat er een uitgewerkt plan moet zijn gemaakt. Verdachten Yassine D. en Marwan I. worden gezien als medeplegers.

Een motief voor de steekpartij is nog altijd niet bekend: de steker zelf is niet gevonden en de vorig jaar mei aangehouden medeverdachten doen er sindsdien het zwijgen toe. Het OM vermoedt dat zij allemaal in opdracht hebben gehandeld.

De officier van justitie rekent het beide verdachten zwaar aan dat zij ‘voor een beetje geld’ het leven van het slachtoffer voorgoed hebben veranderd. De vrouw durft niet meer te werken als advocate, zei ze eerder in de rechtszaal, en enkele maanden na de steekpartij ging haar kantoor failliet. In de strafeis van twaalf jaar cel voor Yassine D. weegt het OM zijn eerdere veroordeling en enkele recenter in de gevangenis gepleegde feiten mee.

Tegen een derde medeverdachte heeft het OM vrijspraak geëist: niet bewezen kan worden dat hij wist waar hij aan begon toen hij als chauffeur de medeverdachten naar Zoetermeer bracht.

 

    | Mail de redactie | Print