Omstreden ex-hoofdofficier van justitie wordt advocaat

Charles van der Voort, de vorig jaar opgestapte hoofdofficier van justitie van het parket Zeeland-West-Brabant, maakt de overstap naar de advocatuur. Hij is vrijdag beëdigd als strafrechtadvocaat in Breda en gaat bij het nieuwe kantoor VOI Advocaten werken. Van der Voort vertrok na personeelsklachten over een ‘verziekt’ werkklimaat bij het OM.

VOI Advocaten in Breda is per 1 juli dit jaar een feit en is opgericht door advocaat Ivo Leenders, die voorheen 17 jaar werkzaam was bij Hertoghs Advocaten. VOI is gespecialiseerd in fiscaal procesrecht en financieel strafrecht. Het kantoor staat onder meer cliënten bij die het aan de stok krijgen met de Belastingdienst, de FIOD of het OM, bijvoorbeeld wegens verdenkingen van witwassen, corruptie en valsheid in geschrifte.

Leenders geeft desgevraagd aan dat hij Van der Voort al langer persoonlijk kent en dat hij rond de oprichting van VOI Advocaten al met hem sprak over de mogelijkheden om zich aan te sluiten. Dat de voormalig topman het OM heeft verlaten omgeven door negatieve publiciteit, deert Leenders niet. “Het is voor onze cliënten heel nuttig dat we een ervaren advocaat hebben die precies weet hoe de hazen bij het OM lopen,” zegt hij. “Hij heeft veel ervaring met financiële strafzaken en onderzoeken en kan op dit gebied veel voor onze cliënten betekenen. Bovendien is het een prettige persoon om mee samen te werken.”

Van der Voort is ruim dertig jaar werkzaam geweest bij het Openbaar Ministerie, waar hij diverse functies bekleedde. Als aanklager leidde hij onder meer het onderzoek tegen Desi Bouterse, toen deze werd verdacht van drugshandel. In de afgelopen vier jaar was hij hoofdofficier van justitie in Breda.

Vorig jaar november stapte hij op last van de parketleiding op als topman bij het parket Zeeland-West-Brabant. In een onderzoek kwamen diverse klachten van het personeel naar voren over een slechte werksfeer, zijn stijl van leidinggeven en gebrek aan transparantie vanuit de top.

De overstap van een voormalige OM-topman naar de advocatuur mag uniek heten. Een woordvoerder van de Orde van Advocaten zegt in BN De Stem dat er met de recente geschiedenis in het achterhoofd geen bezwaar bestaat tegen de beëdiging van Van der Voort als advocaat. “De lokale deken van de orde gaat na of iemand voldoet aan alle vereisten om advocaat te worden. De betreffende persoon moet verder zijn eigen afwegingen maken en zal zich uiteraard moeten houden aan alle kernwaarden van een advocaat, zoals de geheimhoudingsplicht.”

Bij het parket Zeeland-West-Brabant is Van der Voort inmiddels per 19 augustus opgevolgd door hoofdofficier Margreet Fröberg.

 

    | Mail de redactie | Print