Partner nichekantoor geniet hoger inkomen

Het gemiddelde inkomen van partners bij (middelgrote) nichekantoren is aanzienlijk hoger dan dat van partners bij allround advocatenkantoren. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Rvdb, waarover het Advocatenblad bericht.

Aan het onderzoek van Rvdb deden 42 advocatenkantoren mee; twee derde van deze kantoren telt tien tot dertig advocaten. Volgens de onderzoeksresultaten is het volledig aan de gespecialiseerde nichekantoren te danken dat het gemiddelde inkomen van de advocaten en partners bij de deelnemende kantoren sinds 2014 is gestegen.

Gemiddeld steeg het inkomen van de partners van deze 42 kantoren sinds 2014 van 247.000 naar 267.000 euro. Een kwart van de partners verdient jaarlijks tussen de 200.000 en 250.000 euro. Bij 19% van de kantoren verdient een partner meer dan vier ton; bij nog eens 19% tussen de 100.000 en 150.000 euro.

Volgens Rvdb zijn de uitersten in het inkomen de afgelopen vijf jaar toegenomen, als gevolg van een sterkere tweedeling tussen meer en minder gespecialiseerde advocatenkantoren. De nichekantoren storten zich in deze ontwikkeling met steeds meer succes op de bovenkant van de markt. Daarbij staat zeer specialistisch advieswerk nichekantoren toe om hogere tarieven te rekenen, waar standaardwerkzaamheden minder opleveren.

Volgens Maarten de Haas van Rvdb is specialisatie dan ook cruciaal voor een gezonde toekomst, zegt hij in het Advocatenblad, evenals solide partnerinkomens. “Sommige kantoren halen nauwelijks een partnerinkomen van een ton. Terwijl je minstens 150.000 euro nodig hebt om jong talent aan je te binden. Een aantrekkelijk winstdeel is heel belangrijk om goede advocaten aan je te binden.”

 

    | Mail de redactie | Print