Pensioen in eigen beheer: laatste kans!

Alle partners en zelfstandige advocaten worden dit jaar gedwongen om na te denken over hun pensioen wanneer dit in de eigen BV is opgebouwd. 2019 is namelijk het laatste jaar waarin u een keuze kunt maken voor het opgebouwde pensioen in eigen beheer. Laat u goed adviseren over de verschillende mogelijkheden en wacht niet te lang met het maken van een keuze!

Pensioen in eigen beheer afgeschaft
De overheid heeft medio 2017 een streep gezet door het opbouwen van pensioen in eigen beheer, waardoor u als partner of DGA moet kiezen wat u met het opgebouwde pensioenpotje gaat doen. Er zijn verschillende mogelijkheden:
• Laat u het pensioen premievrij in eigen beheer staan?
• Draagt u de pensioenverplichting over naar een verzekeraar?
• Koopt u het opgebouwde pensioen in eigen beheer af?
• Zet u het pensioen in eigen beheer om in een oudedagsverplichting (ODV) binnen de BV?

Iedere keuze heeft financiële, fiscale en civielrechtelijke gevolgen. In 2019 is er alleen nog een belastingvoordeel als u het pensioen afkoopt of omzet in een ODV. Kiest u voor afkopen of omzetten naar een oudedagsvoorziening? Dan moet u dit in 2019 aan de Belastingdienst doorgeven. Uiteraard moet u ook aan alle andere voorwaarden hebben voldaan om in aanmerking te komen voor de belastingvoordelen.

De pensioenadviseurs van Mutsaerts
U ontvangt advies over de verschillende mogelijkheden en samen bepalen we welke optie het beste past bij uw situatie. Daarnaast maken we diverse officiële documenten in orde om alle afspraken (juridisch) goed vast te leggen. Vervolgens kunnen we bekijken hoe de (nieuwe) toekomstige oudedagsvoorziening eruit gaat zien. Advocaten die partner worden of een eigen kantoor beginnen hebben pensioen vaak laag op hun prioriteitenlijstje staan. Vooral bij het nabestaandenpensioen wordt niet stilgestaan. Wat is er bijvoorbeeld nodig in een situatie van overlijden of arbeidsongeschiktheid?

Toekomstige pensioenopbouw
Steeds meer advocaten kiezen voor een solide toekomstige pensioenopbouw. Er zijn verschillende manieren om het pensioen bij elkaar te sparen:
• Vermogensopbouw in privé, in box 3 sparen of beleggen
• Vermogen opbouwen in een lijfrentevoorziening bij een bank of verzekeraar
• Vermogen opbouwen in een pensioenverzekering

Nabestaandendekking bij overlijden
Om ervoor te zorgen dat partner en kinderen goed verzorgd achterblijven wanneer u komt te overlijden, kan er een nabestaandenpensioen geregeld worden. Het is mogelijk om een levenslange uitkering of eenmalig kapitaal te verzekeren. In beide gevallen kijken we naar een passende oplossing die aansluit op eventuele dekkingen die al geregeld zijn.

Meer informatie of een vrijblijvend oriënterend gesprek inplannen? Neem dan contact op met de pensioenspecialisten van Mutsaerts.

Kim ThöniKim Thönissenssen FFP-RPA
Pensioenspecialist
T. 013 – 750 70 64
E. pensioen@mutsaerts.nl
www.mutsaerts.nl/pensioen

Ook voor collectieve werknemerspensioenregelingen of pensioenadvies voor zelfstandig ondernemers kunt u bij Mutsaerts terecht!

    | Mail de redactie | Print