President rechtbank Noord-Nederland stapt op na interne onrust

Maria van de Schepop legt per direct haar functie als president van de rechtbank Noord-Nederland neer. Dit heeft de rechtbank maandagmorgen bekendgemaakt, nadat er afgelopen week berichten over ‘een angstcultuur’ op de werkvloer van de rechtbank naar buiten kwamen. 

Het besluit van Van de Schepop - president van de rechtbank sinds begin 2017 - volgt op een vertrouwensbreuk tussen het bestuur van de rechtbank en de medewerkers. Die spraken afgelopen week tegenover Mr. Online van een ‘angstcultuur’ binnen de rechtbank, en van slechte communicatie vanuit het bestuur. Andere incidenten die kwaad bloed hebben gezet, zijn het vertrek van de voorzitter van de integriteitscommissie en van de bedrijfsarts, en de beëindiging van een kritische interne column van een rechter.

Door terug te treden wil Van de Schepop naar eigen zeggen ‘ruimte maken’, zodat het vertrouwen binnen de rechtbank kan worden hersteld, aldus een persbericht. Rechterlijk bestuurslid Albert Ploeger treedt de komende tijd op als waarnemend president van de rechtbank Noord-Nederland.

De Raad voor de rechtspraak bespreekt met de rechtbank wat er de komende tijd nodig is voor de organisatie en haar medewerkers en welke stappen moeten worden gezet om weer te komen tot een compleet bestuur.

 

    | Mail de redactie | Print