Prijs voor overnames gehalveerd in 2008

De prijs die betaald wordt voor een Nederlandse overname is in 2008 met 42 procent gedaald. Dit blijkt uit het jaarrapport 2008 van fusie- en overnamedatabank OverFusies.nl. Over alle linies gaat de overnamemarkt achteruit, maar de daling van de waarde gaat voorop.

In 2008 zijn er 545 deals gesloten waar een Nederlands bedrijf bij was betrokken. Dit is een daling van 30 procent ten opzichte van 2007. De totale dealwaarde van €239 miljard in 2007 is gedaald naar €97 miljard in 2008. Een daling van 59 procent.

De verhouding tussen het aantal deals en de dealwaarde zakt met 42 procent van €306 miljoen per deal in 2007 naar €178 miljoen in 2008. De daling van de gemiddelde dealwaarde wordt grotendeels veroorzaakt door financieringsproblemen. Leningen voor grote miljardendeals zijn moeilijker los te krijgen dan kleinere leningen.

De grootste deal van het jaar staat op naam van minister van Financiën Wouter Bos. De Nederlandse Staat nationaliseerde Fortis Nederland voor €16,8 miljard.

"Het einde van de neergang van de fusie- en overnamemarkt is nog lang niet in zicht", zegt Willem van Oosten van OverFusies.nl. "Het vierde kwartaal scoorde zelfs lager dan het derde kwartaal, terwijl traditioneel de meeste deals worden gesloten in het vierde kwartaal."

Volgens Pablo van Klinken, directeur van KSU Uitgeverij, biedt de marktontwikkeling nieuwe kansen: "De waardedaling van bedrijven biedt grote kansen voor gezonde niet beursgenoteerde bedrijven om overnames te gaan plegen."

    | Mail de redactie | Print