Reflecteren op eigen functioneren: self-assessment tool voor advocaten

In onder meer de Verenigde Staten en Canada is het al jaren de normaalste zaak van de wereld: advocaten die digitaal hun eigen functioneren beoordelen. Vanaf 2020 krijgen ook Nederlandse advocaten deze mogelijkheid, dankzij een zogenoemde self-assessment tool die wordt aangeboden door de Orde van Advocaten (NOvA).

De digitale self-assessment tool moet advocaten helpen te reflecteren op hun professioneel handelen, om zo een beter beeld te krijgen van hun eigen functioneren. In eerste instantie zal een kleine groep deelnemers de tool uitproberen. Op basis van hun bevindingen zal de tool verder worden geoptimaliseerd, om naar verwachting eind 2020 voor alle advocaten beschikbaar te zijn. Het gebruik ervan is gratis en op vrijwillige basis, onderstreept de orde.

Volgens de NOvA zijn de ervaringen in het buitenland met deze vorm van self-assessment positief, reden om een dergelijke tool ook voor Nederlandse advocaten te introduceren. ‘De NOvA geeft hiermee invulling aan een integrale kwaliteitsbenadering,’ aldus een nieuwsbericht van de orde. ‘De self-assessment dient als extra stimulans om de kwaliteit en het imago van de advocatuur verder te bevorderen. Centraal staat het eigen inzicht en de zelfontplooiing van de advocaat.’

Ook schenkt de tool aandacht aan ethiek, vaardigheden en ‘interactie met en perceptie van de cliënt en het publiek’.

 

    | Mail de redactie | Print