Sykes neemt Amsterdamse Qelp over, Vestius en De Breij Evers Boon adviseren

Het Nederlandse Qelp, dat met haar software customersupport vereenvoudigt voor telecomproviders, is overgenomen door callcenterbeheerder Sykes. Sykes neemt alle aandelen over voor een som van € 8,9 miljoen. Vestius Advocaten en De Breij Evers Boon stonden bij.

Qelp levert aan meer dan zestig telecomproviders wereldwijd selfservice software voor smartphones. Naast deze geautomatiseerde klantenservice op de site van de telecomaanbieders, ontwikkelt Qelp ook tools voor callcentra, telefoonwinkels en voor de consument zelf. Het Amerikaanse Sykes, dat business-to-business en business-to-consumer opdrachtgevers ondersteunt bij hun klantcontacten, ziet met de overname van Qelp een mogelijkheid om haar processen te optimaliseren. De overnamesom van € 8,9 miljoen kan via earn-out bepalingen binnen drie jaar oplopen tot € 18,5 miljoen.

Vestius Advocaten adviseerde Sykes Enterprises bij de overname van de aandelen in het kapitaal van Qelp. Het M&A-team van Vestius werd geleid door Helger Kamerman en bestond verder uit Daan van Noord, Sanne van de Kamp, Michiel van Haelst en Sander Pieroelie. Qelp werd tijdens deze transactie bijgestaan door De Breij Evers Boon. Dealcaptain Dennis de Breij stuurde het team aan dat verder bestond uit Merel de Groot en Lynn Bekker.

Startup ecosystemen
Het afgelopen jaar heeft Vestius Advocaten al verschillende transacties afgerond die betrekking hadden op startups die actief zijn op het gebied van software-, web- en app-ontwikkeling, databeheer en –analyse, zoals de overname van Distimo door App Annie. De overname van Qelp door Sykes ligt daarmee in lijn, volgens partner Helger Kamerman. 

“Deze overname laat zien dat veelbelovende ondernemingen die actief zijn in de TMC markt op belangstelling kunnen rekenen van bijvoorbeeld Amerikaanse partijen voor funding of overname,” merkt Kamerman op. “In Nederland zijn hele interessante ontwikkelingen te zien; Amsterdam is inmiddels gestegen naar de vijfde plaats in Europa - na Londen, Berlijn, Parijs en Moskou - als je spreekt over startup ecosystemen. Ik denk dat de doelstelling van Neelie Kroes om Nederland in de top 3 te krijgen zeker haalbaar is.”

Qelp zal onder haar eigen naam haar diensten blijven aanbieden. Oprichter Wouter Deelman blijft aan als directeur. 

Een overzicht van deze deal is te vinden in de OverFusies Databank 

    | Mail de redactie | Print