TenCate in gesprek met overnamekandidaten, TMG sluit een grote deal niet uit

TenCate kijkt naar overnamekandidaten in Zuid-Amerika, Telegraaf Media Groep sluit de overname van grote titels niet uit, Kendrion wil met overnames groei realiseren en Maxeda is lekker op weg in de voorbereiding van de verkoop van haar modebedrijven. Een overzicht van de recente ontwikkelingen in fusie- en overnameland.

Industrieel concern TenCate richt zich voor mogelijke overnames op de uitbreiding van zijn composieten-activiteiten. Dat zegt chief executive Loek de Vries donderdag tegen persbureau Dow Jones. De Vries vindt dat de composieten activiteiten moeten groeien en dan met name de 'space- en aerospace-composieten. TenCate is momenteel met meer dan één partij in gesprek en heeft vooral interesse in bedrijven in Zuid-Amerika. Ten Cate heeft €150 miljoen vrij voor overnames.

De Telegraaf Media Groep (TMG) blijft zich richten op overnames en sluit de overname van grote titels niet uit. Dat meldt persbureau Dow Jones donderdag op basis van een toelichting op de halfjaarcijfers van TMG. TMG plaatst de kanttekening dat de huidige mediawetgeving een probleem kan veroorzaken bij groei door middel van overnames. Het management spreekt de verwachting uit dat een nieuw kabinet maatregelen neemt om mogelijke problemen te voorkomen.

Kendrion wil met overnames een derde van de geplande omzetgroei realiseren. Dat zegt bestuursvoorzitter Piet Veenema woensdag in Het Financieele Dagblad. Kendrion, een fabrikant van elektromagnetische systemen, wil de omzet in 2010 met 30% verhogen. Een deel door autonome groei, een deel door overnames. Kendrion kijkt naar overnamekandidaten in Duitsland, de Verenigde Staten en China.

Maxeda heeft de verkoopplannen van dochterbedrijven V&D, de Bijenkorf, Hunkemöller en M&S Mode verder aangescherpt. Het zal voor iedere winkelketen een individuele 'route' ontwikkelen. Dit meldt het concern dinsdag in een toelichting op de halfjaarcijfers. Maxeda, eigendom van private equity-bedrijf KKR, maakte in februari 2010 de verkoopplannen bekend. De plannen om alle merken individueel te verkopen is volgens Maxeda de conclusie van een 'strategische heroriëntatie'. De combinatie van V&D en LaPlace zou van de modebedrijven als eerste in de verkoop gaan. De verkoopplannen voor de andere ketens zijn naar verwachting eind 2010 rond. Het bedrijf krijgt financieel advies van ING en JPMorgan.

De Indiase olieraffinaderij Essar Oil heeft geen interesse meer in de overname van de Europese raffinaderijen van olieconcern Shell. Dat meldt televisiestation ET Now dinsdag. Shell is sinds eind 2009 met Essar in onderhandeling over de verkoop van drie raffinaderijen in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Shell heeft wel een overeenkomst gesloten met private equity-bedrijf Klesch & Co over de overname van een Duitse raffinaderij.

Bouwbedrijf Heijmans verwacht verdere consolidatie van de Nederlandse bouwmarkt. Dat meldt het bedrijf tegen persbureau Dow Jones in een toelichting op de halfjaarcijfers. Heijmans werkt momenteel aan de verkoop van buitenlandse activiteiten. Als de balans door de verkopen is versterkt, dan wil Heijmans kijken naar overnames in Nederland. Dit kan nog even duren, want onder de huidige marktomstandigheden zijn er weinig kopers die een voor Heijmans acceptabele prijs willen betalen.

Rabobank wil verder groeien in de Verenigde Staten. Dat zegt Berry Martin maandag in Het Financieele Dagblad in een toelichting op de overname van twee banken in de Californië. Martin is binnen de raad van bestuur van de Rabobank verantwoordelijk voor de internationale retailactiviteiten. De staat Californië is een belangrijke producent van agrarische producten. Volgens Marttin worden er jaarlijks $50 miljard kredieten verstrekt. Daarvan willen de Rabobank over vijf á zeven jaar 10% tot 15% in handen hebben. Nu ligt het marktaandeel onder 5%.
    | Mail de redactie | Print