Tien procent eerstejaars rechtenstudenten haakt af

Tien procent van de eerstejaars rechtenstudenten haakt af. Dat zijn er weliswaar minder dan bij de studies Bedrijfskunde (39 procent) en Economie en Bedrijfseconomie (22 procent), maar het blijft een hoog percentage ten opzichte van andere studies. Wat maakt dat eerstejaars Rechten het bijltje er zo snel bij neergooien?

Volgens Jelte Stanic, voorzitter van de Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam (JFR), is de belangrijkste reden dat middelbare scholieren vaak niet goed weten welke studie ze willen doen. “Ze kiezen dan voor een studie Rechten, omdat dat een breed scala biedt aan beroepsperspectieven. Vervolgens komen ze er dan achter dat ze de studie inhoudelijk niet leuk genoeg vinden.” Rechten moet bij je passen, zegt hij. “Het is geen moeilijke maar wel een theoretische studie. Er wordt op hoog tempo veel leerstof aangeboden. Het is een studie die je goed moet bijhouden.” Een andere factor is het algemeen bindend studieadvies dat een aantal jaren geleden is ingevoerd. “Wie het eerste studiejaar minder dan 40 punten haalt, wordt uitgeschreven bij de studie en mag deze niet verder vervolgen.”

Volgens Stanic geldt ook bij Rechten dat veel afhakers onvoldoende studiepunten halen. “Dat heeft ook te maken met het feit dat veel van hen op een gegeven moment gewoon niet meer komen opdagen. Ook daalt het aantal afhakers volgens hem gestaag door de ingevoerde numeris fixus en het onlangs ingevoerde 'blokkensysteem', wat een actievere houding vereist van studenten."
    | Mail de redactie | Print