Tjalling van der Goot staat verdachte moord Derk Wiersum bij

Advocaat Tjalling van der Goot staat sinds begin oktober de man bij die vast zit op verdenking van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum. Dit heeft zijn kantoor Anker & Anker bekendgemaakt op de eigen website.

Volgens het statement van het Friese advocatenkantoor Anker & Anker werd Van der Goot gevraagd om bijstand te verlenen aan de verdachte, een verzoek dat hij heeft geaccepteerd. Het kantoor schrijft zich bewust te zijn van de gevoeligheid van deze strafzaak, en dat alle medewerkers van Anker & Anker zelf ook geschokt waren na de moord op Wiersum van vorige maand.

‘Hoewel wij in het algemeen geen verantwoording hoeven af te leggen over door ons gemaakte keuzes, voelen wij thans de behoefte om enige toelichting te geven,’ aldus het bericht. ‘Advocaten verdedigen niet de daad, maar de verdachte. […] Juist in een democratische rechtsstaat is het essentieel dat rechtshulp aan iedere verdachte gegarandeerd blijft. De verdediging wordt door ons kantoor (altijd) gevoerd zonder aanzien des persoons en ongeacht de aard en ernst van het verwijt. Onze cliënt is slechts verdachte. In een rechtsstaat is het een fundamenteel recht om als verdachte voor onschuldig te worden gehouden totdat de onafhankelijke rechter anders heeft geoordeeld.’

Het voorarrest van de verdachte is afgelopen maandag met negentig dagen verlengd. Hij werd op 1 oktober aangehouden door een arrestatieteam, in een woning buiten Amsterdam. Of hij ervan wordt verdacht de schutter te zijn, heeft de politie tot nog toe niet willen zeggen. De verdachte zit vast in alle beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Anker & Anker heeft in het verleden eerder bewezen niet bang te zijn voor de publieke opinie: Van der Goot en Wim Anker stonden eerder Robert M. bij, die schuldig werd bevonden aan het seksueel misbruik van tientallen kinderen op Amsterdamse kinderdagverblijven waar hij werkte. Over hun werk in deze zaak werd in 2013 een documentaire gemaakt.

 

    | Mail de redactie | Print